Trebam li smanjiti podoje i uvesti još jedan kruti obrok?

Poštovani, beba je stara 7 mjeseci i ima 7 kg, a rođena je s 4 kg. Dobivala je mjesečno samo 300 grama i bila isključivo na dojci do 6 mjeseci. Nakon 6. mjeseca uveden je jedan obrok u obliku jabuke, banane, kruške, krumpira u prijepodnevnim satima. Beba često sisa. Po danu odspava dva sata, maksimalno od 11 do 13 h, i onda joj se spava oko 17 ili 18 h pa odspava pola sata. U 8 h ujutro imamo dojenje, pa u 9.30 h dojenje, pa neće zaspati do 11 h, a često neće spavati i do 12, 13 h.

Po noći spava sa mnom jer sam rodila carskim rezom. Po noći imam dojam da stalno traži dojenje, pa se budi svakih sat i pol, dva sata, tako da više ni ne brojim koliko ima obroka. Nakon tih prijepodnevnih obroka dam joj žličicu, dvije prokuhane vode, ali čini mi se da želi još. Zanima me na koji način smanjiti podoje i da li treba uvoditi drugi obrok pošto slabo napreduje. Svakako moram smanjiti podoje jer moram u bolnicu. Napominjem da je i nakon uvođenja tog jednog obroka, dobila samo po 300 grama po mjesecu.

Odgovor:

Poštovana,

jelovnik bebe je s premalo kalorija, tj. ako doji i ima jedan pretežno voćni obrok ne može sigurno dobro napredovati. Ipak, za dob od 7 mjeseci, 300 grama koje je dobila u mjesec dana, nije loše, odnosno bolje je nego kada je tu gramažu dobivala u prvim mjesecima života kada je potrebno daleko više.

Sugerirala bih da dopodne bude voće kombinirano sa žitaricom ili keksom, te ako se možete izdojiti i malo vašeg mlijeka. Za ručak bi bilo dobro kombinirati povrće s mesom i dodati krumpir/ batat ili žitaricu te čajnu žličicu maslinovog ili repičinog ulja kako bi obrok imao kalorijsku gustoću, a  navečer dati kašicu u vidu žitarice s mlijekom. Ostalo neka ostane dojenje. Ukoliko i dalje ne napreduje, nužno je javiti se gastroenterologu na pregled.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori