Trebam li reći mami da tata ima ljubavnicu?

Pozdrav! Imam problem! Moji roditelji su jako dugo u braku i nemaju baš sretan brak. Svako malo se svađaju, oslovljavaju s ružnim riječima i sl. Jedan dan sam bila na kavi i saznala da moj otac ima ljubavnicu. Bila sam iznenađena i nisam vjerovala u to. Tu istu noć sam mu pokušala “provaliti” u facebook, pošto mu znam e-mail, pogađala sam lozinke i uspjela. Stvarno sam se uvjerila, on ima ljubavnicu. Skoro svaki dan se nalaze, govore da se jedno drugom sviđaju i ostalo. Moja mama nema pojma o tome. Molim Vas pomozite mi, ne znam što da radim? Ja njega ne mogu pogledati u oči od tuge i srama. Svako malo mi dođe da sve priznam. Moja majka je nezaposlena, imam dva brata, jedan ima 6, drugi 16 godina. Ja imam 19 godina. Žao mi je da joj takve stvari radi iza leđa, nijedna žena to ne zaslužuje, pogotovo ne ona. Ja želim da se rastanu jer cijelu obitelj tata laže i vara, ne samo moju mamu. Molim Vas, pomozite mi!

Draga čitateljice,

vjerujem da ti je u ovom trenutku užasno teško i da je prilično stresno na svojim plećima nositi teret kakav ti nosiš. Moj savjet je da razgovaraš s tatom, da ga konfrontiraš sa svojim saznanjem da ima ljubavnicu te da mu ukažeš koliko ti je teško zbog tog saznanja. Možeš mu reći i da ne želiš da tvoj odnos s mamom bude narušen i opterećen zbog toga što joj tajiš prilično važno informaciju, te da bi voljela da on sam kao odrasla osoba riješi njihovu situaciju. Hoće li tata to učiniti ili ne – ne znam, no znam da tvoj odnos s mamom ne mora trpiti zbog njegovih postupaka. Tata je tu odluku donio svjesno, a svaka odluka nosi neke posljedice. I za te posljedice nije odgovoran nitko drugi nego on sam.

Stava sam da ukoliko majci nastaviš tajiti što se događa da bi to moglo utjecati na vaš odnos – s jedne strane ćeš se ti osjećati loše, s druge strane i majka će biti povrijeđena kada sve sazna. Stoga je moj savjet da budeš iskrena i transparetna spram oba roditelja – odgovornost za njihov odnos nije na tebi već na njima. A ti imaš potpuno pravo reći tati da ne možeš lagati majci i gledati je u oči kao da se ništa nije dogodilo, te slijedom toga i potpuno pravo reći majci sve ono što joj je otac trebao reći. Znam da to nije lako, no vjerujem da je još teže nositi tu tajnu sa sobom. Šaljem ti podršku.

 

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori