Trebam li inzistirati na daljnjim kontrolama bubrega kod svoje bebe?

Poštovani, bebi je u 38. tjednu trudnoće konstantirana hidronefroza desnog bubrega. Prije toga ništa nije spominjano, ni na jednom ultrazvuku. Djevojčica je rođena carskim rezom u terminu, u 40. tjednu, teška 3750 g i duga 50 cm. Odmah je praćena diureza i ista je bila uredna. Tri dana po rođenju napravljen je UZV bubrega i ustanovljena je Hidronefeoza bill. Gradus 1, pijelon na desnoj 10, na lijevoj 9 mm. Napravljena je i procjena funkcije bubrega i sve je bilo u najboljem radu. Analize: kreatini i urea, sve u redu. Dobila je profilaksu Cefaleksin po 1 ml do prve kontrole pedijatra uz objašnjenje da se pijelon uglavnom povuče kako beba raste i da je najvažnije da beba puno piški i da je to samo problem zbog mogućnosti urinarnih infekcija.

Beba je na prvoj kontroli super napredovala, a na UZV se pijelon na lijevoj strani povukao skroz, a na desnoj smanjio na 8 mm. Pedijatar je skinuo profilaksu i rekla da će se to sve srediti, da radimo urinokulturu jednim mjesečno i da nema razloga za brigu. Djevojčica nikad nije imala urinarnih infekcija, niti ojede, ni prehlade, ni temperaturu. Pedijatar nam ne predlaže više ultrazvučne kontrole. Zanima me da li imam razloga za brigu i trebam li inzistirati na daljnjim kontrolama? Srdačan pozdrav.

Odgovor:

Poštovana,

kod vaše se bebe radi o blagoj hidronefrozi – proširenju kanala bubrega – koja će rastom najvjerojatnije proći. Kako je ona u poboljšanju, ali hidronefroza ipak postoji, preporučujem da se UZV  kontrola napravi 6 mjeseci nakon zadnjeg ultrazvuka, kada će se odlučivati i za dalje, a ovisno o nalazu.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori