Trebam li forsirati viđanje djeteta s ocem koji se ne trudi vidjeti ga?

Pozdrav, samohrana sam majka jednogodišnjeg sina. Otac me je ostavio u trudnoći. Kad se rodio priznao ga je i vidio tri puta od izlaska iz rodilišta. Na socijalnoj skrbi smo se dogovorili o viđanju i alimentaciji na što je pristao. Sada dijete ne viđa, zadnji put je s njim bio 1.10.2017. S alimentacijom kasni, uvijek je u zaostatku.

Dogovor je bio trajni nalog, ali ga nije napravio. Nismo u kontaktu, on to ne želi, nije se javio 4 mjeseca, samo sam se ja njemu javljala da riješi stvari. Rekla sam mu da može viđati dijete, ali odgovora nigdje. Ja živim s roditeljima koje on ne voli zato što su mu prigovarali. Zbog toga neće doći u kuću vidjeti maloga. Mislim da laže da je to razlog. Da napomenem, njegovi roditelji nisu nikada vidjeli dijete. Ne znam što da radim? Da ostavim stvari ovako kako jesu i da samo podmiruje alimentaciju? Trudila sam se oko svega, ali ne ide. Hvala!

Draga čitateljice,

iskreno suosjećam s Vama zbog situacije u kojoj se nalazite. Iako bi svatko za svoje dijete htio najbolje, te iz toga proizlazi da bi bilo najbolje da dijete ima kontakt s oba roditelja, na to nažalost nije moguće utjecati. Prisiliti oca da bude osoba koja brine o sinu, koja ima redoviti kontakt sa svojim djetetom, nešto je što ovisi isključivo o njemu. Vi kao majka ga možete poticati na susrete sa sinom, no u konačnici opet ovisi samo o tati hoće li do njih doći ili ne.

Ono gdje eventualno možete ostaviti prostora jest da provjerite možete li se s bivšim partnerom naći na nekom neutralnom terenu (gdje nema Vaših roditelja) gdje bi on mogao vidjeti dijete. Na taj način pokazujete da ste fleksibilni, pokazujete da ga čujete i da Vam je u konačnici sreća sina najvažnija. Hoće li on u tom slučaju htjeti vidjeti dijete – to je na njemu. Prebacite mu lopticu.

Ako ni Vaša fleksibilnost ne urodi plodom, tada imajte na umu da ste učinili sve što je bilo u Vašoj moći i da ne postoji način da utječete na njegovu želju za odnosom s djetetom.

Ako i dalje niste sigurni što da učinite ili dođe do bilo kakvih problema (bilo po pitanju alimentacije ili susreta s djetetom), moj savjet je da se obratite nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Šaljem Vam podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori