Trebam li bebi davati hipoalergeno mlijeko ako je kožni test pokazao minimalnu alergiju na laktozu?

Pozdrav. Beba ima 8,5 mjeseci i od kad se rodio borimo se s grčevima. Dojio je do 5. mjeseca starosti kada je zbog odbijanja dojke meni nestalo mlijeko unatoč izdajanju, a onda smo počeli uzimati Novalac AC zbog grčeva. Grčevi nikada nisu prestali, a sad su intenzivno prisutni kod uspavljivanja, nekada kod dnevnog hranjenja kada se beba napinje i pokušava ispustiti vjetrić i tijekom spavanja kada se beba budi par puta i plače dok grčevi ne prođu. Napinje se i grči, vrti se po krevetiću, nekad jedva ispusti vjetrić pa bude lakše. Nekad nakon što mu dam vodu bude okej, nekad ne. Nekad pomogne boca mlijeka, nekad ne. Probali smo i kapi davati, ali nisu pomogle. Ustanovljenja mu je minimalna alergija na proteine kravljeg mlijeka pa je pedijatrica rekla da probamo s hipp bio mlijekom, no on od njega ima i gore grčeve. Nakon toga je rekla da probamo hipoalergeno mlijeko, no ja nisam sigurna treba li odmah hipoalergeno ako je alergija minimalna (rađen je kožni test) ili treba dodatne pretrage raditi? Beba inače super napreduje, veseli je i razigran dečko koji je preko dana super i nitko ne bi rekao da ima ikakvih problema. Možete mi molim vas savjetovati što da radim i kome da se obratim. Unaprijed hvala.

Poštovana,

kod djece koja imaju jake grčeve, nekada i neovisno od testa, pokušamo davati hipoalergeno mlijeko, kako bi vidjeli je li dijete bolje.

Možete probati neku od HA fomula ili još bolje pravo hipolaergeno mlijeko Altheru. No ako nema poboljšanja vratite raniju dojenačaku formulu. Ako situacija neće biti bolja, onda su to vjerojatno funkcijske teškoće, tj. dječak je senzitivniji i zato reagira na vjetrove i neke senzacije iz probavnog trakta, a što bi s rastom trebalo proći.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori