Trebaju li mojoj bebi stalne krvne pretrage zbog slabijeg napredovanja na težini?

Poštovana, u nastavku krvna slika mojeg djeteta:
Eritrociti: 3.69 (4-5)
Hemoglobin: 101 (109-138)
Hematokrit: 0.301 (0.32-0.40)
MCV: 81.6 (73.8-89.4)
MCH: 27.4 (24.3-29.2)
MCHC: 336 (300-350)
RDW: 14.2 (11.9-16.2)
Trombociti: 402 (150-450)
PDW: 11.4 (9.4-18.1)
MPV: 10.6 (6.9-11.3)
Leukociti: 6.52 (6-16)
Beba je rođena s 3,4 kg, bila je dojena do 4. mjeseca, međutim tada je na pregledu pedijatrica ustanovila da je počeo padati s težinom i odmah nas je poslala vaditi krv i “digla paniku”. Odmah smo napravili pretrage, a drugi dan je patronažna sestra shvatila da ne doji nego se samo “igra” pa smo uveli dohranu AD mlijekom. Tada je pedijatrica ustvrdila da je moj sin anemičan pa smo nakon mjesec dana opet išli vadit krv (u tih mjesec dana smo uveli FE sirup 3ml/po danu, tako su nas savjetovali). Stanje se nije promijenilo i sestra opet kaže da je anemičan i da 3 dana nakon vađenja krvi opet moramo ići vaditi krv. Po slici koju sam vam iznad napisao, ja sam mogu zaključiti da su parametri sasvim u redu. Neke vrijednosti su ispod granice, ali valjda je to normalno s obzirom da beba nije bila napredovala s težinom zbog nedostatka hrane. Molim Vas vaše mišljenje i pojašnjenje rezultata, jer me zbilja nije volja s bebom svaka dva dana visjeti po bolnicama, tim više što je beba vesela, zaigrana i zadovoljna, crvena u obraščićima i sve što pozitivno na bebi može biti. Sada beba ima 7,5 mjeseci i cca 8 kg. Unaprijed hvala.

Poštovani,

po nalazima se vidi da je sniženi hemoglobin, što je razlog da je pedijatrica zaključila da treba dalje korigirati i raditi nalaze. Istovremeno nije snižen MCV što bi isto očekivali uz anemiju s manjkom željeza. Stoga bi bilo dobro da se to bolje izdiferencira i trebalo bi napraviti analize željeza, feritina, TIBC i UIBC, te prema tome odlučiti da li i koliko dugo davati željezo ili je nizak hemoglobin posljedica nekog drugog razloga.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori