Treba li bebi nadomjestak željeza prema nalazima krvi?

Molim vas da mi pojasnite da li su ovo uredni nalazi za dijete od 17 mjeseci i treba li suplementirati željezo. Vađena je krv radi sumnje na anemiju, pospanosti i lošeg apetita.
Hemoglobin 117 g/l (109-138)
Željezo 12 umol/l (4-25)
UIBC 60 umol/l (26-59)
TIBC 72umol/l(-)
Transferin 3.17g/l (2-3.6)
Fertin 12.9ug/l (7-81)
Mioglobin 20 ug/l (19-51)
B12 254pmol/l 145-637

ODGOVOR:

Poštovana,

ne čini se da treba suplementirati željezo, jer prema nalazima sada nije prisutna anemija, jedino su zalihe željeza nešto manje. Dobro je da dijete jede redovno meso, ribu, jer je bolja apsorpcija željeza iz hrane životinjskoj porijekla, a također dolazi u obzir da dodate preparat laktoferina za bolje punjenje rezervi željeza

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori