Tijekom odvikavanja od pelena dječak je počeo mucati

Poštovana, imam sina od 33 mjeseca i nedavno smo počeli s odvikavanjem od pelena. Činilo se kako on to sve dobro shvaća ali nije baš tako. Vidjelo se da se nikako ne može opustiti u svakodnevnim aktivnostima i igri, išao je svako malo na tutu i kad treba i kad ne treba, obavljati nuždu da bi ubrzo počeo mucati. Inače ima uredan razvoj govora za njegovu dob. Molim Vas savjet što da radim. Ja sam odmah prekinula odvikavanje iako još uvijek muca, ali malo manje. Da li trebam zakazati pregled kod psihologa, logopeda? Da li da nastavim s odvikavanjem ili čekam da bude spremniji? Iako mi se čini da s tim ponovnim stavljanjem pelena radim još gore, jer on stalno viče “neću u tutu, ima pelena, kad se potroše pelene obući ću gaćice”, a ne volim ništa forsirati jer se bojim da ne napravim još gore. Unaprijed hvala! IT

 

Odvikavanje od pelena sastavni je period sazrijevanja svakog djeteta. U većini slučajeva zahtjeva mnogo strpljenja i dosljednosti što čini samo odvikavanje od pelena stresnim periodom.

U razdoblju između druge i šeste godine često se kod djece javlja takozvano razvojno mucanje čiji je uzrok povezan s intenzivnim razvojem govora, ali ponekad i stresnim situacijama.

Savjetujem Vas da zamuckivanja ignorirate, ne ispravljate govor niti zahtijevata da dijete ponovi nepravilno izgovoreno. Pokušajte stvoriti što ugodniju, pozitivniju i smireniju atmosferu u vlastitom domu te imajte strpljenja prilikom djetetova izgovaranja.

Ukoliko se započelo s odvikavanjem od pelena poželjno je s njime i nastaviti. Potrebno je voditi računa da ne postoji još nekakav izvor stresa u obiteljskom i/ili bližem okruženju kako bi dijete uspješno prošlo kroz ovaj stresni period.

Stella Rožman, logoped

Kabinet Korneo

 

STELLA ROŽMAN

prof. logoped
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori