Sve sam pokušala, ali moja beba i dalje, s pet mjeseci, ima strašno jake grčeve

Poštovanje, imam curicu od 5 mjeseci, nedonošče je, rođena u 25. tjednu trudnoće. Ima užasno jake grčeve, jako puno plače, vrišti, maše nožicama i rukama, grči se u tijelu. Više ne znam što da radim. U bolnici je bila tri mjeseca, a kod kuće je sada već dva mjeseca. Imala je grčeve i u bolnici ali ih ima još uvijek. Ne znam više što da radim. Koristila sam i probiotik biogaju, espumisan kapi, hipov čaj za grčice, Antiflat kapi naručivala iz Austrije, ali ništa od toga ne pomaže. Čak ni tople pelene, povijanja, masiranje trbuščića. Promijenila sam hranu, koristila sam Humanu ali sada joj dajem Novalac za grčeve. I dalje je sve isto i ne znam više što činiti. Beba se nekada muči pri vršenju stolice, čak i plače ponekada kada treba ispustiti vjetrove ili kada ih ispusti. Doktori kažu da je to normalno, ali za mene baš i nije da se dijete toliko muči. Kad ima grčeve ne može ni jesti, niti spavati. Malo krene jesti, ali brzo prekine i užasno puno plače i grči se. Do kad će to trajati? Je li možda nešto drugo u pitanju? Molim vas ako može ikakav savjet, što da radim?

Poštovana,

ranije rođena djeca često pokazuju nezrelija ponašanja. Nekada postoji slabija koordinacija mišića kod defekcije, pa govorimo  o infantilnoj disheziji što je prolazno i bezazleno stanje.

Ukoliko jako plače kod jela, dolazi u obzir još pokušati prehranu s hipoalergenom formulom kroz dva tjedna kako bi se isključila alergija na proteine kravljeg mlijeka. Ako dijete bude bolje uz to, onda takvo mlijeko treba nastaviti kroz više mjeseci, dok se isto ne prevlada.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori