Svaki mjesec dijete ima visoku temperaturu. Što bi mogao biti uzrok?

Poštovani, imam dijete u dobi od 21mjesec. S godinu dana imao je febrilne konvulzije nakon čega su napravljeni nalazi i sve je bilo ok bez posljedica. Međutim, u devetom mjesecu 2017. dijete je krenulo u jaslice te od toga dana do danas svaki mjesec ima povišenu temperaturu do 40°C i daje mu se antibiotik svaki put jer nalaz krvi tj. CRP bude preko 100. Međutim, ono što je čudno meni kao roditelju, a i liječnicima koji su pogledali njegovu povijest bolesti jest da je sve ove mjesece samo dva puta imao vidljivu upalu tj.uha i grla. U svim ostalim slučajevima, dijete je prema mišljenju doktora bilo klinički zdravo međutim radi CRP-a preko 100 dat mu je svaki put antibiotik. Napravljena mu je kompletna imunološka slika koja je također pokazala da je sve u redu. Dijagnoza koju su nam dali je da dijete više ne šaljemo u vrtić s čime se nikako ne slažemo kao roditelji jer da je problem u vrtiću onda naše dijete ne bi bilo jedino u vrtiću s ovakvom poviješću bolesti. Dakle ono što Vas molim jest da me kao roditelja pokušate uputiti trebam li u slučaju svoga djeteta ići negdje drugdje na dodatne pretrage ili da mi predložite osobu kojoj da se obratim oko istog? Dolazimo iz Dubrovnika i što se tiče našeg grada doktori su napravili sve što mogu. Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

Poštovana,

kod Vašeg se djeteta treba vidjeti radi li se stvarno uvijek radi o bakterijskoj bolesti. Sigurniji se može biti da se uz CRP izvadi i krvna slika i prokalcitonin. Ako sve upućuje na bakterijsku bolest treba joj naći etiologiju. Nekada to može biti i iz urotrakta, iako dijete ima respiratorne simptome. Dakle potrebne su dodatne pretrage.

Katkad CRP može biti visok, no ako je prokalcitonim uredan može se raditi o rekurirajućoj vrućici koja se ne liječi antibioticima nego kortikosteroidima.

Preporučam da se javiti na pregled uz svu dosadašnju dokumentaciju dječjem infektologu.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori