Suprug je ovisnik o kockanju, no to negira. Kako mu pomoći?

Poštovanje! Molimo vas za pomoć i savjet. Prije nekoliko mjeseci otkrila sam da mi je suprug ovisnik o kocki. Napravio je dugove koji su došli na naplatu i tako je to otkriveno. Pokušala sam s njim razgovarati o tome, ali on to sve negira i ne priznaje da kocka i da je on napravio dug. Vratili smo dugove uz obećanje da više neće kockati. Bio je pod kontrolom što se tiče financija. Nakon nekoliko mjeseci ponovno je otkriveno da nije prestao kockati. Pokušavam s njim razgovarati, ali on to sve negira i kao da to on ne radi. Nikada nije priznao da je napravio bilo kakav dug. Molim za savjet jer u pitanju je brak koji je neodrživ. Izgubljeno je povjerenje, a to utječe i na djecu. Je li moguće to riješiti? Bio je na nekoliko razgovora kod psihijatra. Zanima me zašto to sve negira? Hvala na odgovoru.

Poštovana M.,

vjerujem da vam nije lako u situaciji u kojoj se trenutno nalazite. Odgovor na pitanje o tome što biste trebali napraviti vam ne mogu dati prijatelji, obitelji pa čak niti stručnjaci, već isključivo vi sami – nadam se da će vam ovo pismo pomoći da se primaknete korak bliže ka njemu.

Ono što vam sa stručne strane mogu reći jest to da vi ne možete utjecati na volju vašeg supruga da riješi problem, ukoliko on uopće smatra da ga ima. Možda njegovo negiranje kockanje upućuje na to da on zaista smatra da nije ovisan i da nema problem – a ako smatramo da nemamo problem, onda isti ne možemo ni rješavati.

Budući da je ovisnost o kockanju vrsta poremećaja kontrole impulsa, kompulzivni kockari ne mogu kontrolirati impuls za kockanjem, čak i kada znaju koliko je to loše i štetno. Problem kockanja može opteretiti odnose, ometati odgovornost kod kuće i na poslu i dovesti do financijske katastrofe. Iako se ovisnost o kockanju može liječiti, u svakom tretmanu je ključna spremnost osobe da prizna da ima problem te da želi pomoć. Je li vaš suprug na to spreman, to je odgovor koji trebate dobiti od njega.

Važno je da vi osvijestite što vi želite i koliko ste spremni vlastite potrebe, želje i prioritete ali i potrebe djece na neki način zapostaviti do trenutka kada vaš suprug shvati da ima problem.

Predlažem iskren razgovor sa suprugom, bez osuđivanja i ucjena, koji će vam rasvijetliti kako on gleda na vlastiti problem, a potom i vašu odluku o daljnjem tijeku vašeg zajedničkog života: spremnost na borbu s neizvjesnim krajem, ili pak odluku da svoj životni put nastavite u drugom smjeru. U svakom slučaju želim vam puno sreće i hrabrosti.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori