Suprug mi je rekao sve što je godinama gomilao u sebi i da mu je svejedno za mene

Poštovanje, sa suprugom sam bila u vezi 7,5 godina prije nego što smo se vjenčali. Sad smo u braku osam mjeseci. I sve je bilo divno do nedavno kada smo se baš jako posvađali. Jednostavno je pukao. Rekao mi je kako mu smeta to što sam neuredna, kako mu peglam košulje i slično. Inače, on je jako uredna osoba za razliku od mene koja sam jako neuredna. Pošto sam ja završila nedavno fakultet, ja ne radim dok on radi. I subotom on radi dva posla. Tijekom svađe, kad se nešto naljutim, ja ga obično povrijedim izjavom da je njemu bitnije da radi nego da bude sa mnom.

Mislim da ljubavi ima i s njegove strane. Ali se u svađi toliko naljutio da je rekao kako on ne može ovako živjeti jer mu stalno predbacujem, jer sam neuredna, da vidi da se ja trudim, ali njemu to sve smeta. Rekao je da je to sve gutao i držao u sebi, međutim da je sad eksplodirao i da više ništa ne osjeća, da mu je svejedno. Čak mu je i za seksualne odnose, koje smo imali redovno i rado, postalo svejedno da li ćemo ga imati ili ne.

Što da radim? Kako da povratim njegove osjećaje i da li je moguće? Jer previše smo dugo zajedno da se razvedemo zbog nekih gluposti. Možda smo dosegli neki maksimum u tom odnosu? Ne znam.

Odgovor:

Draga čitateljice!

Svaki odnos, a pogotovo partnerski odnos, zahtijeva rad i trud s obje strane. Problemi u odnosu često nastanu kad s jedne, s druge ili s obje strane prestanu dolaziti pozitivni podražaji, nego se sve počne svoditi na kritike, zamjerke i naredbe.

U početku veze svi smo puni hvale, zagrljaja, poljubaca i komplimenata, a kako vrijeme prolazi, takvi pozitivni podražaji sve su rjeđi i sve češće zamijenjeni s onim negativnim podražajima. Čitajući vašu poruku dobivam dojam kako se u vašem odnosu upravo to događa – vrlo malo pozitivnih zajedničkih trenutaka oboje doživljavate. Iako to neće riješiti neke možebitne realne probleme koje imate, ja bih vam savjetovala da pokušate „podignuti“ razinu tih pozitivnih trenutaka.

Primjerice, zahvalite suprugu za neku sitnicu koju napravi, a možda uzimate zdravo za gotovo (npr. kad kupi kruh ili neka slična mala svakodnevna stvar), dajte mu kompliment vezan uz njegov izgled ili mu samo recite koliko cijenite nešto što on radi. Poanta takvih trenutaka nije da vi samo njemu pružate komplimente, već je poanta u tome što su oni vrlo zarazni. Kada jedna strana krene s takvim izjavama, vrlo često se i druga strana pridruži tome i tako krene jedan pozitivni začarani krug. Naravno, ukoliko osjećate da su vaši problemi značajno dublji od samog manjka pozitivnih trenutaka, uvijek možete predložiti bračno savjetovanje.

Za kraj samo se sjetite, lijepa riječ ne košta ništa, a može otvoriti mnoga vrata i potaknuti brojne osjećaje.

Srdačan pozdrav!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori