Suprug i ja se razvodimo, živimo u različitim gradovima i ne znamo kako podijeliti skrbništvo za sina

Poštovana, muž i ja smo u procesu razvoda braka, pri čemu imamo sina od 3 godine. Za sad smo sve uspjeli relativno mirno i sporazumno riješiti. Što se skrbništva tiče, dogovorili smo zajedničko. Kako trenutno živimo u različitim gradovima, a sin je trenutno s bivšim mužem, dogovorili smo da na jesen sin prijeđe živjeti sa mnom na period od minimalno pola godine (u tom razdoblju bivši muž prelazi na drugi posao, pa želimo izbjeći da sin prolazi kroz fazu selidbe, papirologije i svega ostaloga što preseljenje i novi posao nosi).
Ono što me trenutno zanima jest da li je takvo “seljakanje” djeteta previše opterečujuće za njegovu dob? Da napomenem da bi bivši muž također htio provesti više vremena sa sinom nakon tih pola godine.
Ukratko, naš problem je taj što smo u različitim gradovima a oboje bi htjeli provoditi jednako vremena sa sinom. Nemamo nikakvih svađa niti rasprava, ali u ovom slučaju malo teže dolazimo do rješenja pa molim za savjet.
Upravo iz razloga što oboje želimo podjednako biti s njim, niti jedno ne želi prepustiti isključivo skrbništvo onom drugom, a ne bih željela da se povlačimo po sudu.
Da li bi bolje za sina bilo da boravak kod mene produži s par mjeseci na cijelu vrtićku sezonu (od rujna do srpnja)? Vjerujem da bi duži period boravka na jednom mjestu bolje utjecao na njega, nego period od svega par mjeseci.
Bivši muž i ja se oko tog perioda dogovaramo bez problema, tako da ne bi bilo rasprava i svađa.

Poštovana mama,

razvod je proces koji zna opteretiti sve članove obitelji, no drago mi je čuti da Vi i bivši suprug pokušavate postići dogovore bez dodatnih konflikta koji su vrlo česti za ovo razdoblje. Vidim da Vam je vrlo važna dobrobit Vašeg sina i da se maksimalno trudite olakšati mu ovo razdoblje.

Djeci razvod braka vrlo često može izazivati stres i osjećaje straha, napetosti, ljutnje jer oni u svojim glavicama ne mogu shvatiti što se točno događa te kako će ta promjena utjecati na njih. Iako vjerujem da već jeste, važno je objasniti sinu da tata i mama više neće živjeti zajedno i da je to vaša odluka, te da nema on ništa s tim. Zbog manjka kognitivnih i emocionalnih kapaciteta djeca nerijetko dođu do zaključka da su oni na neki način ”krivi” što se roditelji rastaju te mu je potrebno više puta naglasiti da je to vaša odluka i da ga dalje puno oboje volite.

Također, djeca se prije prilagode promijeni kada točno znaju kako će ta promjena utjecati na njih – s kim će živjeti, gdje će živjeti, koliko će viđati drugog roditelja i sl. Kako ste i naveli, oboje ga jako volite i želite podjednako vremena provesti s njim što može biti poteškoća ako živite u različitim gradovima. Kada postignete stabilan dogovor s bivšim suprugom i Vaš sin će se lakše prilagoditi novoj situaciji. Ono što ste intuitivno i slutili, djeci može biti naporno seljakanje s jednog mjesta na drugo, pogotovo ako je to u različite gradove. Kada ode kod vas ili oca mijenja cijelu svoju okolinu.

Također, situacija je pravno takva da dijete ne može biti upisano u dva vrtića ili dvije osnovne škole pa uzmite i to u obzir kod donošenja odluke. Važno je znati da dijete treba oba roditelja kroz cijelu godinu. U ovim situacijama možda je najbolje obratiti se centru za socijalnu skrb i vidjeti koja se rješenja predlažu oko viđanja djeteta.

Želim Vam puno sreće!

JELENA BORIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori