Sukob roditelja zbog incidentnog postupka jednog učenika u razredu

Poštovani! Jedan učenik u dobi od deset godina u našoj školi je donio suzavac za osobnu obranu i špricao sa njim po razredu. Ostali učenici su počeli kihati, imali suzenje očiju i mučninu. Razred se ispraznio. Sve se to dešavalo dok je učiteljica bila u razredu. Jedan roditelj je burno reagirao i želio da se incident sankcionira. Škola je razgovarala s učenikom i roditeljima i učenik je dobio pismenu opomenu škole. Mnogi roditelji nisu burno reagirali već su taj čin shvatili kao da se radi o nestašluku. Učiteljica je to objasnila – da se učenik želio hvalisati. Da li je u redu što je taj roditelj tako burno reagirao? I da li je u redu takav čin shvatiti nestašlukom? Neki roditelji su mišljenja da je trebalo razgovarati s roditeljem i da nije trebalo poduzeti mjere opomene od strane škole. A neki se sa time slažu. Sada je u razredu napeta i podijeljena situacija. Kako se ponašati kao roditelj u oba slučaja i tko u takvim situacija može biti u pravu? Neki su roditelji mišljenja da je sada taj učenik obilježen, a ima samo deset godina. Molim Vas za anonimno objašnjenje i pomoć u analizi i prihvaćanju situacije. BK

Draga gospođo,

svakako je prednost ovog događaja to što je nastava završila, i činjenica da će se cijeli problem sigurno ‘ispuhati’ dok ne počne nova školska godina. To će dati prostora da se međusobno sukobljeni roditelji ponovno približe te time ne utječu (usudila bih se reći, ne naruše) odnose djece u razredu.

Nažalost, nema pravog odgovora je li dotični roditelj reagirao dobro ili ne; kao što nije moguće ni reći tko je od međusobno zavađenih roditelja u pravu, a tko u krivu. Naprosto, radi se o različitim pozicijama i stavovima koje međusobno treba čuti, razumjeti i uvažiti, ali također treba i voditi računa da različitost stavova ne preraste u sukob. Tu je od ključne važnosti učiteljica i stručni suradnici škole. Također, odgovornost snosi i svatko od ostalih roditelja za samog sebe i svoje postupke.

I još samo jedna napomena: pismenu opomenu bilo kojem učeniku donosi škola i to je u potpunosti odluka te institucije. Dakle, drugi roditelji u razredu, koji ‘navijaju’ za nju ili protiv nje, ne bi smjeli imati utjecaja na njeno donošenje.

Srdačan pozdrav!

Iskra Pejić, dipl. psiholog
Kabinet Korneo