Strah od odvajanja kod 8-godišnje djevojčice zbog doživljenog šoka

Djevojčica koja sada ima 8 godina prije tri godine doživjela je šok zbog poplave. Dandanas je jako uplašena u mnogim situacijama, ide u prvi razred, nauči kod kuće i kad je ispit u školi od straha sva zablokira. Ima mlađeg brata i za njim stalno strepi da mu se nešto ne dogodi, traži sigurnost uz sebe uz nekoga od starijih u blizini. Čak i kod spavanja mora biti s nekim u krevetu. Kako joj pomoći? U školi je također stalno kod učitelja i imam osjećaj da joj to smeta pri učenju. Slabo se koncentrira i stalno je kod nje prisutan strah. Možda je malo i ljubomorna na mlađeg brata. Stalno je netko od roditelja s njom i više ne znamo kako si olakšati, nama i njoj? Hvala.

Draga čitateljice,

vidim da ste zabrinuti zbog plahosti Vaše djevojčice i željeli biste saznati kako bi joj dodatno mogli pomoći. Prvenstveno se brinete da njezina plašljivost ne utječe na kvalitetu njenog ali života ostalih članova obitelji.

Strahovi se općenito mogu pojaviti iz više razloga i često je teško točno odrediti što je uzrok. Moguće je i da Vaša djevojčica još osjeća posljedice straha od poplave kojeg ste naveli da je doživjela prije nekoliko godina. Također, moguće je i da je Vaša djevojčica osjetljivija po temperamentu te se teže prilagođava na nove situacije te stoga češće i lakše doživi strah u nepoznatim situacijama ili situacijama koje su iz nekog razloga izazovne za nju (npr. ispitivanje u školi). Temperament je nasljedan i ne može ga se promijeniti te je potrebno naučiti se nositi s njim. Naime, temperament opisuje kako dijete nešto čini, a ne što dijete čini. Drugim riječima, temperament opisuje kako se dijete ponaša. Djeca koja su osjetljivija i na prvu teže prilagodljiva u novim situacijama najčešće trebaju samo malo više vremena i podrške od okoline kako bi se uspjela opustiti. Kako bi Vaša djevojčica polako razvijala kapacitete za uspješnije nošenje s izazovnim situacijama i postala s vremenom samostalnija, važno je njegovati njezino samopoštovanje. Jačanjem pozitivne slike koju ona ima o sebi i uvjerenja da je sposobna nositi se s izazovima s kojima se susreće trebala bi se polako smanjivati potreba za konstantnim prisustvom odrasle osobe koja joj pruža sigurnost. Samopoštovanje se može njegovati na više načina a svakako je prvi korak osvještavanje Vašoj djevojčici svega onoga što ona može i uspijeva sama odraditi. Na primjer kada napiše domaću zadaću ili neki zadatak samostalno bitno je da joj izgovorite da je to ona uspjela sama napraviti – „Danas si napisala cijeli zadatak sama bez pomoći drugih!“ Više o ohrabrivanju i poticanju razvoja samopoštovanja možete pročitati na našoj stranici: https://www.centarproventus.hr/single-post/2017/09/11/Kako-poticati-dijete-da-se-razvije-u-samopouzdanu-osobu .

Ono što je bitno kod nošenja sa strahom jest da djetetov strah treba doživjeti ozbiljno, ne pokušavati razuvjeriti dijete da se ne treba bojati jer osjećaj straha već postoji. Razuvjeravanjem djeteta da se nečega ne bi trebalo bojati zapravo dajemo zabranu djetetu da izrazi ono kako se osjeća. Vaša djevojčica uistinu osjeća visoku razinu napetosti kada mora u školi odgovarati i kada „zablokira“. Kada primijetite da je nesigurna i da traži sigurnost u drugim odraslim osobama prvenstveno joj treba pokazati razumijevanje. Ona sama na kognitivnoj razini zna da je to tako, ali kada je emocije straha preplave ne može si tada puno pomoći. Važno joj je poslati poruku da je razumijemo i uvažavamo njen osjećaj, primjerice „Znam da se bojiš ostati sama…“, „Baš ti je teško pokazati koliko si naučila u školi…“ te zatim izrecite utjehu – npr. kako možete doma vježbati odgovaranje naglas pred Vama da se uvježba. Tijekom dana možete s figuricama ili lutkama proigravati situaciju u školi – Patka odgovara u školi, ali odjednom osjeti napetost u tijelu i strah u trbuhu. Što patka može napraviti? Što radi učiteljica? Važno je da završetak priče bude sretan – usprkos što je patku bilo strah, odgovarala je koliko je mogla i s vremenom je uspijevala sve prepričati kao i doma i strah je nestao. Također, možete rabiti i druge metode poput crtanja straha, modeliranja straha od plastelina i sl. Dodatno o strahovima kod djece možete pročitati na ovome linku.

Ako ćete imati pitanja ili nedoumica kako postupiti slobodno se javite za dodatne konzultacije kod nas u Centar Proventus gdje imamo puno iskustva u radu baš s ovakvim dječjim ponašanjima. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori