Strah 6,5-godišnjeg djeteta od grmljavine, kiše i vjetra

Poštovana, molim pomoć! Moj sin od šest i pol godina unatrag mjesec dana ima ogroman, gotovo paralizirajući strah od vremenskih prilika – grmljavine, kiše, vjetra. Jasno mi je da klinci imaju kojekakve strahove, ovisno o dobi i mislila sam da će se s tim suočiti i prevladati, no nije uspio. Pokušala sam mu pomoći tako da verbalizira što ga muči, da nacrta svoj strah. Suočili smo se s prijetećim kišnim oblacima tako da sam išla nešto van raditi dok je on bio na terasi. Namjera mi je bila pokazati da se ništa neće dogoditi. Ovo nam postaje ozbiljan problem jer kad je oblačno ili pada kiša dijete odbija ići na nastavu. Prošle jeseni je krenuo u školu, odustao je i od slobodnih aktivnosti na otvorenom. Strah se pojavio otkako je na moru doživio pijavicu kojoj je prethodilo poprilično ružno grmljavinsko nevrijeme i udar groma. I dijete samo traži da mu se pomogne. Hvala!

Draga čitateljice,

žao mi je čuti da je Vaš dječak razvio strah od vremenskih prilika i da Vam to otežava svakodnevni život. Iz Vašeg pisma vidim da Vam je Vaš dječak jako važan i već ste poduzeli mnoge korake kako biste mu pomogli da prevlada strah koji se javio nakon ružnog nevremena. Super je što ste upoznati s različitostima dječjih strahova kao i nekim tehnikama kako se može pomoći djetetu da proradi strahove, no čini se kako je njegov strah dosta intenzivan te ga blokira u nekim situacijama koje su zapravo jako bitne za njega – kao što je škola i slobodne aktivnosti.

S obzirom na to, predlažemo neku od sljedećih opcija. Prva je da se javite na savjetovanje kako bismo detaljnije saznali o njegovim reakcijama i načinima koje ste već isprobali, kako je reagirao i slično. Tada možemo zajednički dogovoriti što bi još u komunikaciji s djetetom moglo doprinijeti da mu se pojača osjećaj sigurnosti te da prebrodi strah.

Druga opcija je da dječak krene na tretman kod dječjeg psihoterapeuta ili psihologa. Za ovakvu vrstu strahova, kada mu toliko utječu na svakodnevicu, važno je potražiti dodatnu psihološku pomoć.

Za bilo kakva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori