Poštovana, kako pobijediti strah prije porođaja carskim rezom? Imam 17 godina i trebam se poroditi putem carskog reza, ali me previše strah.

Draga čitateljice,

kako naši strahovi često puta dolaze iz nedostatka informacija ili uslijed krivih informacija moja preporuka bi bila da sa stručnjacima – liječnicima, primaljama – prije svega porazgovaraš o tijeku poroda carskim rezom. Mislim da je vrlo bitno da i oni znaju da te strah kako bi te mogli umiriti i kako bi eventualno znali kako pristupiti porodu (s medicinske strane) da se taj strah umanji.

Nakon razgovora s njima ukoliko se dogodi da strah i dalje ne popušta, savjetovala bi indivudualan tretman kod psihoterapeuta/psihologa/psihijatra. Oni ti mogu pomoći da se naučiš nositi s emocijama koje osjećaš na način da možeš funkcionirati.

Imaj na umu da svaka žena u nekoj mjeri osjeća strah od poroda – bio on prirodan ili carskim rezom uvijek postoji određena doza neizvjesnosti i strepnje. Ako je ta doza takva da s njom možemo funkcionirati, tada je treba prihvatiti kao normalan i sastavni dio života. No ako prelazi naše kapacitete tada je neophodno potražiti pomoć stručnjaka.

Sretno!

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori