Što se događa kada dijete (5) dobiva previše izbora?

Roditelj daje petogodišnjem sinu katalog igračaka na 60 stranica i kaže mu da izabere iz kataloga po jednu igračku za sebe i jednogodišnju sestru za poklon za Božić. Nakon nekog vremena pregledavanja kataloga, dijete plačljivim glasom kaže da ima previše igračaka i da ne može odabrati. Roditelj mu odgovara neka ne brine, jer ima vremena izabrati i sutra. Mislim da to nije ispravno iz više razloga: 

1. Djetetu poklon treba biti iznenađenje, a ne odabir.
2. Preveliki izbor kod djece stvara konfuziju u glavi i negativno djeluje na njih.
3. Potiče se da dijete postane razmaženo.
Molim vas vaše mišljenje kako ta situacija djeluje na psihički razvoj djeteta.

Psihički razvoj djeteta oblikuje se pod utjecajem raznih faktora. Situacija koju ste opisali može, ali i ne mora značajno utjecati na to kako će dijete nešto doživjeti i usvojiti. Naime, da bi se više zaključilo bilo bi potrebno uzeti u obzir cijeli kontekst kao i to što se događalo nakon što se dijete rastužilo te kako se situacija dalje odvijala.

Ono što možemo reći jest da roditelji ponekad iz najbolje namjere djetetu daju velik izbor, što za neko dijete može biti zbunjujuće i nepotebno.

Naime, kada je dijete manje, lakše mu je odlučiti ako ima nekoliko mogućnosti između kojih bira. S obzirom na razvijenost kognitivnog sustava djeteta, ono nije u mogućnosti procijeniti i evaluirati velik broj ponuđenih izbora pa to kod nekog djeteta može izazvati frustraciju, ali neko drugo dijete može i bez većih problema donijeti odluku i ne opterećivati se time je li to bio najbolji izbor. Dakle, ovisi i o djetetu. O tome treba li poklon biti iznenađenje ili odabir također mogu postojati različita mišljenja te nema potreba procjenjivati koje od njih je ispravnije. Nekome će biti draže dobiti poklon iznenađenja, dok će netko radije sam izraziti svoju želju i nadati se da će mu ju netko ispuniti.

Tea Knežević,
magistra psihologije, praktičarka terapije igrom
Centar Proventus

 

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori