Promjena se može dugo zadržati, a potom spontano nestati, potpuno je bezopasna i nema potrebe za liječenjem.

Poštovani, moj dječak ima 5 godina i prije 2 mjeseca pojavila se promjena na jeziku. Odvela sam ga kod spec. dentalne patologije i rečeno mi je da je to pojava “geografskog jezika” što je bezazleno i ne zahtijeva terapiju. Međutim to se kod njega pojavljuje češće (jednom kroz 10 dana) te brzo i prođe. Pohađa vrtić i inače nije često bolestan. Imam li razloga za brigu i trebam li napraviti kakve pretrage? Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru. MB

Odgovor:

Poštovana,

geografski jezik (benigni migrirajući glositis) viđa se kod 3% dece. Dva puta je češći u djevojčica nego u dječaka. Jezik je prošaran nepravilnim crvenim mrljama s izraženim bijelim rubovima koji podsjećaju na zemljopisnu kartu. Karakteristično je za geografski jezik da mrlje ne zadržavaju stalan položaj na površini jezika, već se pomiču, spajaju i odvajaju. Promjene ponekad nestanu, zatim se ponovo jave, najčešće u toku respiratornog infekta, koji se onda pogrešno okrivi za njihov nastanak.

Pacijent u pravilu ne osjeća subjektivne simptome, a vrlo rijetko se javlja slabo peckanje ili slabljenje okusa. Promjena se može dugo zadržati, a potom spontano nestati, potpuno je bezopasna i nema potrebe za liječenjem.

Iako se kao faktori rizika spominju alergije, stres, genetski faktori, uzrok nastanka geografskog jezika je nepoznat.

dr. Svjetlana Bela Klancir,  spec.pedijatar
Poliklinika za dječje biolesti dr.Sabol