Stariji sin mlađeg tuče i odjednom se ponaša kao beba

Svi pišu “moje dijete je jako pametno, inteligentno..” itd. Podrazumijeva se da svatko od nas svoje dijete smatra najboljim, najljepšim, najpametnijim… Naime, imam problema sa starijim sinom (4,5) od kad se rodio mlađi (1,5). Stariji sin mlađeg tuče, gura, baca na pod, ne da mu igračke. Što god mali uzme u ruke, stariji mu to iščupa iz ruke i još ga i odgurne. U zadnje vrijeme ga je počeo oponašati i pričati za sebe u 3.licu govoreći da je on beba. Izluđuje me to ponašanje. Kako da se ja postavim tu? Inače, moram naglasiti da je zaista od malena jako bistar i daleko napredniji od vršnjaka. Ali što se događa sada? Kao da se vraćamo unazad?

 

Draga mama,

nije neobično da starije dijete na neki način ponašajno reagira na dolazak novog člana obitelji. Neka djeca će reagirati pojačanim agresivnim ponašanjem, neka regresivnim ponašanjem, a neka će se zatvoriti i povući u sebe. Niti jednom roditelju nije lako kada je u pitanju rivalstvo između njihove djece i vjerujem da takve situacije za Vas mogu biti vrlo iscrpljujuće.

Dolazak mlađeg brata zasigurno je vidno promijenio dinamiku Vaše obitelji. Vjerojatno se Vaš stariji sin samo pokušava prilagoditi na novu situaciju i nanovo naći svoje mjesto u obitelji, što u njegovoj glavici nije nimalo lak zadatak. Agresija prema mlađemu bratu te regresivno ponašanje (govor u 3. licu, želi biti beba) njegovi su načini kako se nosi s neugodnim emocijama koje proživljava. Također, to je jedan od načina na koji želi privući ”oduzetu” pažnju tj. želi Vam poručiti da i on želi biti mali. Kao što ste rekli vrlo je bistar te je shvatio da, kada je bio mali poput brata, je imao Vašu punu pažnju. Razmislite, kako bi starijem sinu mogli zadovoljiti njegovu potrebu za njegovanjem i pažnjom? U kojem dijelu dana ili tjedna bi mu mogli dati Vašu punu, nepodijeljenu pažnju? Možda biste se mogli dogovoriti za vaše posebno zajedničko vrijeme u tjednu kada ćete se igrati da je on Vaša mala beba, a za brata će se tih pola sata – sat netko drugi brinuti. Naravno, u situacijama kada vaš stariji sin udara, gura ili na neki način ozljeđuje mlađeg brata važno je spriječiti ga u tome i pri tome biti vrlo odlučan i jasan kako bi dijete shvatilo da je njegovo ponašanje neprihvatljivo.

Postavljanje čvrstih granica u ponašanju paralelno s pružanjem dodatne pažnje i razumijevanja, Vašem sinu ćete dodatno poticati osjećaj sigurnosti i povjerenja te će se lakše prilagoditi na svoje novo mjesto u obitelji.

Puno sreće,

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

 

JELENA BORIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori