Starija kćerka (4,5) teško prihvaća dolazak bebe u obitelj

Poštovani, javljam Vam se vezano uz problem prihvaćanja bebe od starijeg djeteta. Naime, imamo kćer od 4,5 godina koja suptilno ne prihvaća svoju mlađu sestru koja ima 1 mjesec. Ona govori kako voli svoju sestru, mazi ju, priča joj, pomaže kod prematanja, kupanja, međutim kada hranim ili uspavljujem bebu, starija negoduje oko toga i započinju pitanja zašto ja sad baš moram hraniti bebu, neka ju nahrani tata i slični komentari.

Vjerujem kako je starijoj kćerki koja je do sada bila centar svijeta izrazito teško što ima nekoga s kim mora podijeliti maminu ljubav, prvenstveno iz razloga što smo izrazito povezane (dojena je do dvije godine, na sva putovanja je išla s nama, nismo ju nikad ostavljali prespavati kod bake i djeda, sve smo radile zajedno…).

Glavni razlog zašto sam se obratila je zapravo problem odlaska na spavanje i problem učestalog buđenja noću. Od kad se rodila beba, starija kćer je konačno odlučila spavati u svojoj novouređenoj sobi i pripremali smo ju na to dosta dugo. Do sada smo imale naviku zajedno odlaziti na spavanje (ja bi ju uspavljivala s pričicama) i sada kad ja moram hraniti bebu prije spavanja, ona jednostavno ne želi da ju uspava tata, nego strpljivo čeka da se beba nahrani i zaspi samo da bi ju ja mogla uspavati. Pri tome traži da legnem s njom u krevet, jer joj nije dovoljno da sjedim pokraj kreveta. I sve bi to bilo prihvatljivo jer beba zaspi oko 19 sati, starija kćer do 20, da se starija kćer ne budi oko 1 sat ujutro i tada zove mene da dođem leći s njom. Ja odem kod nje, međutim ona ne može natrag usnuti po 2 sata i od toga je umorna i ne može se probuditi ujutro za vrtić što joj u konačnici odgovara jer je počela izbjegavati vrtić i htjela bi biti doma sa mnom.

Kad se ne probudi po noći i digne za vrtić u primjereno vrijeme, onda krene plač da ne želi u vrtić i tako u krug. Pokušavam balansirati i davati joj maksimalno pažnje koliko mogu s obzirom da je beba još uistinu mala i često doji, međutim osjećam kako joj to nije dosta. U prosjeku od 7 dana u tjednu, ona se 4 puta probudi po noći, a 3 puta prespava noć. Ona uistinu dobro preko dana funkcionira i osim podočnjaka i plakanja ne vidim neke promjene kod nje, što se tiče zainteresiranosti za svakodnevne aktivnosti (i dalje crta, piše, igra se, smije se, razigrana je).

Nadam se da je ovaj problem prolazan jer je beba tek mjesec dana i da će sa adekvatnom pomoći od mene i supruga starija kćer uspjeti prevladati ovu fazu bez prevelikih stresova i trauma.

Molim Vas za savjet kako pristupiti problemu spavanja kod djeteta kako bi ono moglo prespavati cijelu noć.

Hvala Vam unaprijed na odgovoru. Lijepi pozdrav.

Draga mama,

svaki roditelj želi da mu se djeca zajedno igraju, vesele i međusobno vole tako da mogu u potpunosti shvatiti Vašu zabrinutost. Dolazak brata ili sestre u postojeći dom za starije dijete redovito predstavlja izazov i potrebno mu je vrijeme prilagodbe na nove uspostavljene odnose unutar obitelji. Naveli ste da Vaša starija kćerka negoduje kada hranite i uspavljujete bebu, što je sasvim normalno da Vam predstavlja dodatni izvor stresa i zabrinutosti.

Važno je znati kako djeca mogu različito reagirati na dolazak novog člana u obitelj. Poteškoće u kćerkinom spavanju mogu biti jedna od njenih reakcija na novonastalu situaciju. Vrlo vjerojatno se radi o fazi koja će proći, stoga samo nastavite pratiti i zadovoljavati potrebe Vaše starije i mlađe kćerke kao što ste to do sada i radili i sve bi trebalo biti u redu. Naveli ste kako pokušavate balansirati i davati maksimalno pažnje starijoj kćerki, što je svakako jako dobar put kojim idete. Pokušajte biti strpljivi, nježni prema sebi, opuštajte se koliko je to moguće jer svojim trudom oko svojih kćerkica radite sjajan posao.

Jako mi je drago pročitati kako Vaša starija kćerka mazi, priča, pomaže oko prematanja i kupanja male bebe jer su to odlične aktivnosti kako bi se Vaša kćerka što prije i lakše prilagodila na svoju seku i Vašu malu bebu. Svakako je ohrabrujte što vam pomaže u tome („Hvala ti što se trudiš pomoći oko svoje seke“, „Jako cijenim što iskazuješ ljubav svojoj seki“ ili „Sjajno mi je što se toliko trudiš biti strpljiva i pričekati da nahranim tvoju seku kako bismo onda mi bili zajedno“) i empatički reflektirajte („Vidim da si jako sretna što pomažeš maloj seki“ ili „Činiš mi se baš veselom kada se brineš i pokazuješ ljubav prema svojoj seki“) jer ćete time jačati i osnaživati svoju kćerku.

Divno je čuti da imate muža koji se trudi uspavati vašu kćerku jer imati uključenog drugog roditelja u odgoj i podršku u stresnim situacijama je doista važno. Kakvo Vam zvuči prijedlog da ponekad uspavljivanje bebe prepustite tati, tako da se malena u tim trenutcima podjednako navikava i na mamu i na tatu? Ako možete, probajte nakon dojenja dati tati bebu da je uspava, a vi uspavajte vašu stariju kćerku na isti način kao i do sada, kako biste oboje bili podjednako uključeni te da se u tim trenucima podjednako navikava i na mamu i na tatu.

Što mislite o tome da pokušate dočarati svojoj djevojčici što to znači imati sestru? Primjerice, pozitivnim i uzbudljivim stavom govoriti joj kako će se moći igrati s njom kada malo odraste, ili kako će u sestri imati prijateljicu do kraja života? Također, pokušajte ponekad pričati sa starijom djevojčicom o budućim iskustvima koja ćete imati vas dvije jer ćete time doprinijeti osjećaju sigurnosti kod djevojčice da ćete biti tu za nju i u budućnosti.

Maloj djeci iznimno je važan osjećaj sigurnosti i znanje o tome da netko brine o njima tako da preseljenje u drugu sobu gdje više nema ni majke ni oca može predstavljati dodatni stres za Vašu kćerkicu.  Što mislite o tome da privremeno vratite kćerku u Vašu sobu, dok ne uspije nekoliko puta prespavati cijelu noć? Time ćete razvijati njezinu sigurnost da ste ovdje za nju te da može bezbrižno spavati. Nedostatak sna je stresan Vašoj kćerki, kako ste i sami naveli da se teško diže ujutro za vrtić, ali vjerujem da je naporno i Vama. Ako je moguće, probajte uhvatiti koji sat sna u popodnevnim satima kako biste se Vi bolje osjećali jer djeca vrlo lako prepoznaju i poprimaju naše ugodne i neugodne emocije.

Ako problemi sa spavanjem i odlaskom u vrtić bude potrajao duže vrijeme (3-6 mjeseci), svakako se javite kako bismo detaljnije vidjeli o čemu se radi, što to Vašoj kćerki i dalje predstavlja problem.

Možda bi Vam od pomoći bila i naša slikovnica „Ovčicu je strah jer će dobiti brata“ koju možete pročitati zajedno sa starijom kćerkom (dostupna je i u knjižnicama).

Želim Vam strpljenje, sreću i toplinu u daljnjim poduzetim koracima.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori