Sramežljiva sam i nemam se potrebe svaki dan družiti s prijateljima

Imam 16 godina i slavim Novu godinu kod kuće. Neki prijatelji su me zvali da dođem slaviti s njima, ali nisam htjela jer ne poznajem skoro nikoga. Nikad nisam imala dečka, niti sam se poljubila. Sramežljiva sam i nemam potrebu svaki dan družiti se s prijateljima. Da li je sve u redu sa mnom?

Odgovor:

Draga čitateljice,

bit ću vrlo direktna i odmah ti odgovoriti na pitanje: da, s tobom je sve u redu.

Nismo svi isti, a čak se i vrlo mala djeca (već po rođenju) prilično razlikuju. Dok su u nižoj dobi te razlike su djeci manje bitne, kako postajemo stariji tako se i više pitamo je li s nama sve u redu ako smo po nečemu drugačiji od vršnjaka. Bez obzira što imaš 16 godina i što ti se možda čini da svi tvoji vršnjaci žele non-stop izlaziti i družiti se, to nije tako. Neki to rade jer zaista imaju potrebu (to su ekstroverti), a drugi se možda boje da neće biti prihvaćeni pa to čine iako bi možda radije ostali kod kuće.

Introverti baterije pune u svojoj samoći i druženja ih ponekad iscrpljuju. Vole poznata lica, razgovore s bliskima. I jedni i drugi su normalni samo na drugačije načine provode slobodno vrijeme. Poanta je da introvert ne može postati ekstrovert niti obrnuto. Jedino što mogu je prihvatiti i prigrliti sebe jer i jedno i drugo nosi nešto pozitivno.

To što nisi nikada imala dečka niti se poljubila je također normalno. Ne postoji neko pravilo da bi svi u srednjoj školi trebali imati dečka ili se prvi put poljubiti. U konačnici, treba nam se netko i svidjeti da bi imali želju poljubiti ga i da postane naš dečko, zar ne?

Budući da sam i sama pomalo sramežljiv introvert, šaljem ti veliku podršku ?

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori