Smatramo da naše novorođenče ima refluks jer puno bljucka. Što možemo napraviti?

Pozdrav! Moja djevojčica će sutra napuniti 6 tjedana. Rođena je 5 dana nakon termina s 4010 g i 53 cm. Apgar 10/10. Pala je u bolnici na 3700 g i izašla zbog žutice šesti dan s 3800 g. U bolnici je već treći dan počela podosta bljuckati. Kad je vidite, vidi se da je zdrava beba, da se veseli, guguće, okreće glavu prema zvukovima i zapravo jedini problem koji ima je to bljuckanje. Isključivo je dojena. Bljucka u mlazovima i po 3 sata nakon dojenja. Nemirno spava jer je muči i grči trbuh, stenje, previja se i povraća u snu, pa je odmah dignemo muž i ja da joj olakšamo. Kad se probudi da ponovno jede, bljucne sirastu masu. Ima sve simptome refluksa, a naša pedijatrica se previše ne opterećuje s tim. Jedini savjet koji nam je dala bio je taj da podignemo krevet. Mi smo sve učinili i prije nego smo išli na prvi pregled – podigli madrac, beba uvijek spava na boku, dignem je da podrigne kod podoja, nosamo je stalno, ne skida nam se s ruku.

Jučer na pregledu je imala 4650 g i u 11 dana od prethodnog vaganja je dobila 250 g. Pedijatrica kaže da je to malo s obzirom da ona doji i dosta jede.

Meni je kao bebi otkrivena intolerancija na mlijeko i celijakija (koja se poslije uspostavila da nije bila celijakija nego oštećenje crijevnih resica koje je prošlo kroz par godina nekonzumiranja glutena), pa ne znam je li ta informacija važna vezano za situaciju s mojom bebom.

Moje sestre su također imale problem sa svojom djecom, ali moji nećaci nisu u tolikoj količini bljuckali kao moja beba. Moje sestre su bile prekinule s dojenjem i prešle su na Aptamil Ar. Ja ne želim prestati dojiti ali bi htjela pokušati dojiti i dodati adaptirano AR mlijeko jer je gušće, pa možda da tako pomognem bebi? Privatni gastroenterolog ne postoji u Splitu, pa vas za sad molim za savjet. Hvala unaprijed, Bruna

Odgovor:

Poštovana,

250 grama napretka u 11 dana još uvijek nije loše. Važite dijete jedanput tjedno pa da pratimo kakav je napredak. Ako je dobar, bljucanje nije značajno i to je fiziološki refluks, ako ne napreduje dobro (prosjek dobivanja na tjedan je oko 170 g napretka), onda se treba vidjeti koji su mogući razlozi tome, no u tom slučaju je potreban pregled dječjeg gastroenteorloga.

Intolerancije laktoze i celijakije nema u ovoj životnoj dobi, eventualno može biti alergija na nešto što dijete dobiva putem vašeg mlijeka, npr. na kravlje mlijeko tako da dolazi u obzir da vi pokušate prehranu bez kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda, ali da sebi onda dodate kalcij Ca 1 gram, kako vi ne bi bili u deficitu. Ako nema poboljšanja kroz 10 do 14 dana takve prehrane, onda to nije razlog i treba ga isključiti.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori