Složene febrilne konvulzije i terapija tabletama

Nalaz MRI i EEG je uredan, ali joj je ipak uvedena terapija valprobeta, da ju “štiti” kroz to krizno razdoblje do 5. godine. U 10. mjesecu puni 3 godine i željela bih ju upisati u vrtić. Treba mi vaš savjet, da li ju taj lijek štiti od ponovnih nap

Poštovani, curica ima 2,5 godine i ima dijagnozu složene febrilne konvulzije. Do sada je imala 3 napada (zadnji puta se dogodio i kod kuće i u bolnici nakon davanja klizme), prvi puta u visokoj temperaturi, drugi puta nije bila visoka, kada smo došli u bolnicu 37,5, dijagnoza: enteroviroza. U obitelji moja majka je nebrojeno puta kao mala imala konvulzij (fras) i nemam nikoga sa epy. Nalaz MRI i EEG je uredan, ali joj je ipak uvedena terapija valprobeta, da ju “štiti” kroz to krizno razdoblje do 5. godine. U 10. mjesecu puni 3 godine i željela bih ju upisati u vrtić. Treba mi vaš savjet, da li ju taj lijek štiti od ponovnih napadaja i da li ju moram čuvati i izdvajati iz kolektiva? Što je pokazala vaša praksa? Ne bih ju željela zbog svog straha stavljati pod “stakleno zvono”. Zabrinuta mama

U Vaše djevojčice radi se o familijarnoj pojavi febrilnih konvulzija (grčeva u povišenoj temperaturi) koje imaju dobroćudan tijek. Ne navodite kako je sniman EEG –  da li u budnosti ili i u budnosti i u spavanju (ovo potonje bi bilo primjerenije).

U slučaju urednih nalaza EEG-a nema potrebe za kontinuiranom (svakodnevnom) medikamentoznom terapijom već se u takvim slučajevima provodi intermitentna (povremena)  profilaksa s klizmama diazepama.  

Svakako da ne morati Vaše dijete stavljati pod “stakleno zvono”. Iz Vašeg pisma zaključujem da Vaše dijete vodi neuropedijatar te preporučujem da ga zamolite da vam objasni sve daljnje dileme.

Prim dr. sc. Zlatko Sabol,dr. med.
spec. pedijatar-subspec. dječje neurologije, Poliklinika za dječje bolesti Sabol