Sklona sam idolizirati pojedine osobe i opsesivno razmišljam o njima

Zovem se Sara i imam 18 godina. Živim prekrasan život s još boljom obitelji koja mi pruža sve što si bilo koje dijete može poželjeti. Od emocija, ljubavi i pažnje, do materijalnih sitnica koje su manje bitne. Ovaj kratki uvod sam napisala da naglasim da moj problem nije izazvan obiteljskom situacijom. Naime, ono što me već godinama muči jest moja pretjerana emotivnost i empatija. Svjesna sam kada se to događa, ali si ne znam pomoći. Kada me to preuzme, počinjem o svemu pretjerano razmišljati, analizirati i konačno se približim laganoj depresivnosti. Kako bih vama, a i meni bilo lakše ocijeniti situaciju, dat ću vam konkretan primjer. U određenom periodu počnem pojedinu osobu idolizirati, želim joj se približiti, ali ne znam kako. Kao da se zaljubim u tren oka i poludim za istom. Neprestance razmišljam o njoj, ne izlazi mi iz glave. Zatim nastupa i moja karakteristika zodijaka, odnosno Ribe pa se počinjem i sanjarski ponašati i maštati o određenim situacijama. Na ništa se ne mogu koncentrirati, najradije bih samo gledala u praznu točku i zamišljala tu osobu, a idealno bi bilo kad bih bila uz nju i zapravo se povezala s njome. U ovih 18 godina pamtim samo jednu dužu opsesiju, dok su ostale bile kratkotrajne. Međutim, sada je nastupila nova, dugotrajna, točnije već pet mjeseci je proživljavam. Iz prijašnjeg iskustva znam da to nije dobro, pokušavam se kontrolirati, ali moje misli jednostavno odbijaju spustiti se na zemlju. Recite mi molim vas što da radim, udijelite mi pokoji savjet. Unaprijed zahvaljujem! Sara

 

Draga Sara,

Postoje ljudi kojima je lakše staviti emocije po strani a postoje i oni kojima je to teže. Ni jedno ni drugo nije niti dobro niti loše, već samo u nekom kontekstu može biti više ili manje korisno za tu osobu.

Što te sprečava da pristupiš osobama koje ostavljaju utisak na tebe? Što je najgore što se može dogoditi ako joj/im pristupiš? Često puta maštamo i idoliziramo kada zapravo ne znamo kako bi realnost izgledala – ne znamo jer nismo ni pokušali nešto ostvariti. A ni ne pokušamo jer se možda bojimo da realnost neće biti tako lijepa kao  mašta. I možda stvarno neće – ali ćemo bar saznati što se doista krije iza te mašte.

Nadalje, bilo bi dobro da razmisliš u kojim situacijama se javlja ta opsesija, odnosno na koje osobe u svojoj okolini reagiraš tako da ih počneš idolizirati i da im se želiš približiti. Imaju li te osobe neke zajedničke karakteristike? Ukoliko je odgovor na ovo pitanje potvrdan, to znači da na ovaj način zadovoljavaš neke svoje specifične potrebe. Teško je iz pisma shvatiti o čemu se točno radi, pa bi bilo dobro da se obratiš stručnjaku za savjetovanje i da zajedno dođete do rješenja.

Želim ti puno sreće!

 

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

 

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori