Skidanje temperature, konvulzije i druga pitanja vezana za zdravlje beba

Je li bolje dati čepić (koliko)? U kojim slučajevima treba ići na hitnu ili našem pedijatru, odnosno kod kojih znakova bolesti?

Imam doma dva sina: stariji će u lipnju imati 3 godine i mlađi je jučer napunio 1 mjesec! Stariji ne ide u vrtić, doma je sa mnom i bakom… do sad nije bio baš bolestan (niti jedan antibiotik)…pokoja viroza samo… dojila sam ga 20 mjeseci… mlađeg isto dojim… pitanje je sljedeće: koliko dugo je manji zaštićen od bolesti koje mu veći ili netko drugi donese?

Ako i oboli (bez obzira je li stariji bolestan isto ili ne) koliko je to opasno za njega kad je još tako mali?
Koliko Paracetamola dijete od 5 kg treba piti za temperaturu?
Je li bolje dati čepić (koliko)? U kojim slučajevima treba ići na hitnu ili našem pedijatru, odnosno kod kojih znakova bolesti?
I još jedno pitanje : koliko su konvulzije česte kod tako malih beba? I šta ako mu temperatura naraste do 40, kako ju skinuti prije odlaska doktoru?
Hvala puno na odgovorima! Mama Lucija

Poštovana, dojenjem ne možete u potpunosti zaštiti mlađeg sina od bolesti i on se može razboliti u bilo kojem trenutku. Naprimjer, ukoliko ste preboljeli vodene kozice, dojenjem «prenosite» svoja anititijela i u trenutku kada Vaše mlađe dijete dođe u kontakt s oboljelim, smanjujete mogućnost da razvije bolest, ali to ne znači da ih neće dobiti.

Drugo podpitanje je previše općenito, citiram « koliko je to opasno za njega kad je tako mali? Odgovor je: sve zavisi od čega se razboli…

Paracetamol u sirupu za dijete od 5 kg? Dojenčadi (djeci do navršenih 12 mj. života ) uobičajno temperaturu spuštamo čepićima, ukoliko nemaju proljev i to isključivo zato što znaju bljckati, te na taj način nikad niste sigurni da li su dobili svu potrebnu količinu antipiretika. Tek ukoliko ima proljev, da ne bi dodatno nadražili crijevo dajemo sirup. Daje se 10-15 mg / kg/tjelesne mase, svakih 4-6 h ukoliko tjelesna temperatura prelazi 38,5 C rektalno (prema preporukama djeci do 3 god. temperatura se mjeri rektalno).

Ukoliko je povišena tjelesna tempratura «neosjetljiva» na antipiretike, dijete je klonulo, ima osip, učestalo povraća ili ima proljev, a Vi ga ne uspjevate rehidrirati… samo su neki od znakova koji Vas mogu ponukati da potražite stručnu pomoć.

Na pitanje o konvulzijama, pretpostavljam da mislite na febrilne konvulzije. Ukoliko se radi o tipičnim febrilnim konvulzijama koje se javljaju u prethodno zdravog djeteta u dobi  od 6 mj. do 5 god., njihova učestalost je između 2 i 6 %.
Povišenu tjelesnu temperaturu uvijek spuštate na isti način, bilo da se radi o temperaturi od 38,5 C ili 40 C, a osim paracetamola možete koristiti i ibuprofen u dozi 7-10 mg / kg / tjelesne mase.

Dr. Matilda Kovač Šižgorić, pedijatar-subspecijalist dječje neurologije, Poliklinika za dječje bolesti Dr. Sabol