Sindrom kratkog crijeva i problemi s dobivanjem na težini

Poštovani, imam curicu koja je upravo navršila godinu dana. Rođena je s dg gastroschisis te je usred 5 operacija koje je prošla, ostala bez dijela tankog crijeva te dobila dg sindrom kratkoga crijeva.
Nakon skoro godine dana bolnice, ušli smo u fazu malo doma – malo bolnica. Problem je što je uporno šalju doma s naputcima da je hranim kao zdravu bebu, a ona očito to nije. Kao posljedica svega bude povraćanje, proljevi, dehidracija i oporavljanje uz infuziju.
S 11 mjeseci imala je svoj maksimum na težini (6,7 kg), te je tada skinuta s potpune parenteralne prehrane na kojoj je bila skoro cijeli život. S 11,5 mjeseci je poslana kući te su tada počeli gore navedeni problemi.
Trenutno je u bolnici i vraćena je na Neocate što dokazano tolerira i namjeravam tražiti da je ovaj puta pošalju kući na Neocateu umjesto Bebimila i ostale hrane za zdrava crijeva. No problem je što je trenutno na 5,7 kg i stoji. To se odražava na njeno fizičko stanje (slabije je pokretna što je vidljivo frustrira), psihičko stanje (ne zanimaju je ni stare ni nove igračke, potpuni gubitak interesa za okolinu) i emocionalno (ne da više ni da je pomazim, ponaša se prema meni kao strancu iako sam svaki dan uz nju). Budući da zbog odrastanja u bolnici nije još ni propuzala, pored svega nas još čega i dug put fizioterapije, što nikako da krenemo pošto njena gastro-epizoda još nije završena.
Molim savjet što bih ja kao majka mogla učiniti da pomognem svojem djetetu? Da li mogu zatražiti vraćanje na parenteralnu prehranu na tjedan-dva, da vrati dio mase i da ima bolji start za daljnje napredovanje? Koja bolnica u Hrvatskoj bi mogla najbolje riješiti problem moje kćeri?
Unaprijed hvala na odgovoru. Nightangel

 

Poštovana,
moja osnovna pozicija je klinički nutricionist na odjelu za gastroenterologiju u Klinici za dječje polesti Zagreb. Ovdje je tim gastroenterologa, klinički nutricionist, klinički prosholog i radni terapeut koji se bave prehranom djece sa sindromom kratog crijeva i poremećajima hranjenja.

Smatram da bi se trebali javiti kod nas na Kliniku i tražiti drugo mišljenje gastroenterologa ili ekspertizu (za to dobijete uputnicu od svog liječnika). Naš tim se bavi upravo slučajevima ovog tipa. Budući da vam konkretno ne mogu pomoći ovim putem i da ste pre ozbiljan slučaj da bi pisanim putem obavljala savjetovanje, savjetujem Vam da nam se javite što prije.

 

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Definicija hrane d.o.o. 

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Moji odgovori