Kako se pravilno hraniti i vježbati tijekom dijete?

Lijep pozdrav! Imam neke nedoumice pa bih trebala Vaš savjet. Imam 17 godina. Od 10. mjeseca prošle godine vježbala sam skoro svaki dan intervalne treninge u želji da skinem višak kilograma i dođem do željene težine od 62 kg. Visoka sam 166 cm, na početku vježbanja imala sam 69 kg, a sad sam trenutno na 64 kg. Već dva tjedna ne vježbam kako sam prije vježbala pa me zanima može li se ova kilaža održati ili još smanjiti pravilnom prehranom koje se inače držim koliko god mogu, a da uz to radim samo neke uobičajene vježbe poput sklekova, trbušnjaka, čučnjeva itd? Dnevno unosim oko 1500 kcal. Je li to dosta i ako bi trebala održavati kilažu je li potrebno ući u lagani deficit? Zanima me je li to dobro, pošto znam da doručak mora biti najjači te trebam li ipak unositi 600-650 kcal gdje su zastupljeni proteini, ugljikohidrati i masti tj.od svega pomalo? Kada je najbolje jesti voće i u kojoj količini? Hvala Vam unaprijed!

Draga čitateljice,

svakako je poželjno da vježbaš, ali prehrana ima ključnu ulogu u gubitku kilograma. Odabir vježbi – aerobne ili anaerobne – ovisi o vrsti rezultata koje želiš postići.

Dnevni unos od 1500 kcal bi bio dovoljan za gubitak kilograma, za održavanje bi trebala unositi nešto više. Ulazak u dodatni deficit bi privremeno ubrzao rezultate, ali bi u konačnici rezultirao vraćanjem izgubljenih kilograma.

Voće je najbolje jesti kao međuobrok ili kao dio doručka, za tebe je to količina od jedne do dvije voćke u danu. U glavnim obrocima je poželjno da su zastupljeni svi makronutrijenti – bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Želim ti uspjeh u postizanju željenih rezultata.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori