Rupica na srcu, vjetrovi i začepljen nosić kod bebe

Imam bebu staru 40 dana. Rođena je s tahikardijom i rupicom na srcu. Rupica je po rođenju bila 5 mm sad je 3 mm. Hoće li se smanjiti? Beba ima i jake vjetrove i ima jednom dnevno stolicu žute boje.

Dobar dan! Imam bebu staru 40 dana. Rođena je s tahikardijom i rupicom na srcu. Rupica je po rođenju bila 5 mm sad je 3 mm. Hoće li se smanjiti? Beba ima i jake vjetrove i ima jednom dnevno stolicu žute boje. Na umjetnoj je hrani (bebimilu) jer ga nisam mogla dojiti. Je li dovoljno da ima jednom dnevnom stolicu? Beba ima i začepljen nosić. Koristim Aqua maris kapi ali slabo pomažu. Ima zelenkast iscjedak iz nosa. Molim za pomoć kako riješiti vjetrove i nosić? mikacha

Ako beba dobro napreduje broj i izgled stolica nisu bitni, a što se tiče vjetrova – čemu ih rješavati, dobro je da ih ima, jer na taj način se rješava zraka iz crijeva pa će dojenačke kolike biti manjeg intenziteta.

Rupica na srcu može biti na pretklijetkama i/ ili klijetkama iz vašeg upita lokalizacija nije precizirana, ali kako je mala i praćenjem se evidentira smanjivanje, vjerojatno će se spontano zatvoriti. Nadam se da je i vrijeme tahikardije iza vas.

U novorođenačkoj i ranoj dijenačkoj dobi zatvoren nosić može biti uzrokom ozbiljenih poteškoća, pa se toaleta po potrebi mora raditi više puta dnevno, za ovu dob je najoptimalnije održavati nosa prohodnim fiziološkom otopinoom. Povremo je potrebno posegnuti i za agresivnijim metodama uz pomoć aspoiratora i aparata za održavanje nosa prohodnim.

Ako je sekret žut svakako treba napraviti bris nosa.

Zdravka Gjergja dr. med., spec. pedijatar

Poliklinika za dječje bolesti Sabol