Poštovani, imam bebu staru 4 mjeseca i 7 dana. Primila je cjepivo putaxm 0,5 h2o-38-1. Pošto ima rupicu i šum na srcu, da li joj može nešto biti od cjepiva? Možete li mi molim vas pojasniti što se sve može dogoditi s rupicom i šumom? Kako oni št

Poštovani, imam bebu staru 4 mjeseca i 7 dana. Primila je cjepivo putaxm 0,5 h2o-38-1. Pošto ima rupicu i šum na srcu, da li joj može nešto biti od cjepiva? Možete li mi molim vas pojasniti što se sve može dogoditi s rupicom i šumom? Kako oni štete razvoju bebe i može li biti problema u budućnosti? Beba ima oko 8 kg, visoka je 69 cm.
(Šaljem vam dijagnozu i nalaze od kardiologa od 4.12. ove godine, ako mogu pomoći: prekordij miran, nema cijanoze, kardijalno komperzirana, fermonalni plus pozitivan, na srcu akcija ritmična, tonovi glasni nad prekordijom čujan sistolički šum 1-2kroz6, ekg nalaz sinus ritam frekvencije 138 min, el.os.normalna Pval 0.08 PRinterval 0.10, QRS 0.06, QTc 0.43, uredan. NALAZ SRCA UREDNA kontraktilnost miokarde, srčane šupljine urednih dimenzija stjenke uredne. Ejekcijska frakcija lijevog vetrikularnog 62 posto, interventikularni septum urednog kontinuiteta. Nema protoka venti..defekta koji se spontano zatvorio, ovalni otvor je još otvoren 3 milimetra uz lijevo desni protok koji je hemodinamiski beznačajan. Nema znakova opterećenja desnih srčanih šupljina kao ni plućne cirkulacije. valvule su uredne grade i funkcije, pulmonalni i arotni protok su uredni, nema plućne hipertenzije. nema duktusa ni koarakcije perikad uredan). Hvala! AC
 

Poštovana  gospođo,  prema opisu Vaše  dijete ima  rupica u srcu koja se nalazi   između  dvije  gornje srčane šupljine – pretklijetke i naziva otvoreni foramen ovale.

Važno  je  znati  da se  cirkulacija  drugačije odvija  dok je dijete u majčinoj utrobi, intrauterino,   u odnosu na cirkulaciju  nakon poroda. Rupica je ostatak  fetalnog otvora kroz koji se  odvijala  cirkulacija intrauterino i nije  se u potpunosti zatvorila po rođenju, jer  se  fetalni otvori  zatvore  nekoliko sati ili dana po rođenju, a nekada  može i koji mjesec kasnije.

Mali otvoreni  foramen ovale može ostati  i cijeli život bez utjecaja na životni vijek.

Cjepivo ne može  škoditi  Vašem djetetu , a što se tiče  šuma  na srcu malo je vjerojatno da šum nastaje  na mjestu otvora  na pretklijetkama, jer je otvor  mali,  vjerojatno je  riječ  o  nedužnom  šumu što također nije od  značenja za dijete.

Nemojte brinuti,  možda se već pri novoj kardiološkoj kontroli  utvrdi  kako se rupica spontano zatvorila.

 
Zdravka Gjergja dr. med.
spec. pedijatar
Poliklinika za dječje bolesti Sabol