Roditelji mi zabranjuju vezu s dečkom i u stalnim smo konfliktima

Zovem se J. i imam 16 godina. Imam problema s roditeljima, jako su strogi i ne znam kako da s njima izađem na kraj. U kući se moja riječ uopće ne poštuje, nemam nikakva prava i nitko me ne sluša, a to mi jako smeta. Zaljubila sam se u jednog dečka koji živi u mom susjedstvu, stariji je od mene dvije godine i predobar je prema meni, posvećuje mi puno pažnje i presretna sam s njim. Međutim, moji su saznali za našu vezu i zbog toga je nastao veliki problem. Oduzeli su mi telefon i morala sam s njim prekinuti. Nakon tri do četiri mjeseca (toliko me dugo čekao) smo opet nastavili tamo gdje smo stali, no nakon sedam mjeseci dogodilo se opet isto. Moji su opet burno reagirali i oduzeli mi telefon. Oni smatraju da on i njegova obitelj nisu dovoljno dobri za mene. Ne znam kako da ih uvjerim u suprotno jer ih se bojim. Kako da s tim izađem na kraj jer ne mogu bez njega, ali ne mogu ni podnijeti ovoliko konflikata zbog njega? Hvala.

Draga J.,

roditelji nekada iz najbolje namjere za dijete čine stvari koje možda nisu ok i koje dovode do toga da to što čine u najboljoj namjeri postaje kontraproduktivno. Vjerujem da nije lako s takvim roditeljima i da je teško kada ne dobivamo podršku od ljudi koji su nam važni.

Ako smatraš da ima smisla razgovarati s roditeljima, tada to učini. Ako misliš da nema, onda ti preostaje jedino da se naučiš živjeti s roditeljima koji su takvi. To nije lako – prihvatiti da se ne slažu s tvojim odlukama, da ti brane stvari koje želiš i da ćeš vjerojatno za neke svoje izbore biti u konfliktu s njima. Prepustiti se i raditi isključivo ono što roditelji žele radi „mira u kući“ sigurno nije dobro za tebe. Ako roditelji odlučuju o svemu – o cijelom daljnjem tijeku tvog života, gdje si onda tu ti? Gdje su tvoje potrebe, želje, osjećaji? S vremenom kako budeš postajala starija i samostalnija sve ćeš više moći upravljati svojim životom i donositi vlastite odluke i izbore. Možda ćeš u nekima i pogriješiti, ali greške zapravo ne postoje već samo povratne informacije iz kojih možemo učiti.

Ukoliko je to moguće, obrati se stručnoj osobi (primjerice školskom psihologu) koji bi ti mogao biti podrška ili nekoj drugoj odrasloj osobi od povjerenja s kojom bi mogla razgovarati o svemu što te muči, koja će biti tu za tebe.

Šaljem ti podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori