Kako riješiti pitanje noćnog spavanja kod bebe? U depresiji sam i iscrpljena, ali i ponovno trudna.

Dobar dan! Hitno trebam savjet i pomoć jer sam na izmaku snage. Moja beba od 13 i pol mjeseci od rođenja spava s nama u krevetu i prvih 12 mjeseci sam ga konstantno dojila. Sada, preko dana jede i drugu hranu, ali ga i dalje dojim. Ima lagan san pa su noćna buđenja izrazito iscrpljujuća. Moram napomenuti da nije velika spavalica tj. spava ispod prosjeka, noću oko 5-6 sati (uz buđenja), danju 1-2 sata, s tim da ja moram kraj njega ležati. Sad sam opet trudna, dva i pol mjeseca i jako sam živčana jer sam preiscrpljena i ne naspavana. Hvata me strah jer je prva beba jako vezana uz mene i ne mogu ni do wc-a, a da me ne vuče za nogu. Voljela bih barem riješiti pitanje noćnog spavanja jer se bojim da neću imati snage iznijeti normalno trudnoću. Ušla sam u fazu gdje psihički klonem i više sam tužna nego što uživam u trudnoći. Hvala unaprijed.

Draga mama Petra,

opisujete jedan ritam koji nije lako podnijeti. Lijepo je imati odnos bliskosti s Vašim dječačićem, no čini se kako je njegova vezanost sada usmjerena primarno na Vas te će s vremenom biti sve teže i teže zadovoljiti tu njegovu potrebu za stalnim kontaktom s Vama. Vi i dalje možete biti njemu primarna osoba privrženosti, biti bliski i da se osjeća voljenim ali je važno da sada ipak sve više izgrađuje kapacitet da se poveže i s drugim bliskim ljudima. Važno je da postoji barem još jedna osoba koja mu može pružiti utjehu, koja ga može uspješno smiriti kada je uzrujan, koja može spavati uz njega i ono što je najvažnije – koja ga može uspavati. Vjerujem da je uz uspavljivanje usko vezan ritual dojenja. Stoga vjerujem da ste svjesni da sve dok dojite, da ćete Vi biti jedini koji ćete ga uspavljivati, a kao što ste naveli to može biti vrlo, vrlo iscrpljujuće.

S obzirom da ste u drugom stanju jako je važno da primarno brinete o sebi. Vaš dječak će biti dobro i kada neko vrijeme provede s tatom, bakom ili nekom trećom osobom od povjerenja. Zbog Vaše iscrpljenosti jako je važno da imate podršku od okoline. Sve promjene navika i rutina ionako idu postepeno i trebati će vremena za njih. Stoga već sada malo po malo uvodite neke od njih. Nisam razumjela na što točno mislite kada navodite da želite riješiti problem noćnog spavanja. Ako maleni ima takav ritam vjerojatno će i dalje spavati tako, stoga opet ostaje jedino način na koji ćete se postaviti prema tome, a jedini za Vas dugoročno podnošljivi način je da uspavljivanje dječaka podijelite s tatom te da se nekada on diže i uspava malenog. Roditeljstvo je vrlo zahtjevno i psihički i fizički stoga je važno prepoznati koliko toga možete podnijeti, a kada Vam nešto postaje stresno. Drago mi je što prepoznajete da Vam je potrebna pomoć i da ste učinili prvi korak. Sada je važno da napravite konkretnu strategiju kako Vi možete više čuvati sebe i svoju novu bebicu, a da se Vaš dječak i dalje osjeća voljenim i sigurnim.

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori