Poštovani, moja curica je s 3 mjeseca primila vakcinu diteper i nije imala temperaturu ili neku uobičajenu reakciju, nego je tri puna dana jela samo po 20 ml dnevno, nije se smijala, nije plakala, nije gukala, bila je kao bez osjećaja, samo je prazno g

Poštovani, moja curica je s 3 mjeseca primila vakcinu diteper i nije imala temperaturu ili neku uobičajenu reakciju, nego je tri puna dana jela samo po 20 ml dnevno, nije se smijala, nije plakala, nije gukala, bila je kao bez osjećaja, samo je prazno gledala u nas. Nakon tri dana vratila se uobičajenim osmjesima prema igračkama, uobičajenom plaću i sl. Savjeti doktora (potražili smo 2 mišljenja) je da bi ona trebala primiti drugu dozu te vakcine. Ona sad ima 11 mjeseci i mi nismo sigurni da li dati vakcinu bebi. Da li je opasno da primi drugu dozu iste vakcine nakon takve reakcije? Molim vas vaše mišljenje? Puno hvala. Mama V.

Prema Vašem opisu teško je procijeniti o kakvoj se reakciji radilo i da li je ona uzrokovana cijepljenjem. Da li je liječnik pregledao dijete u takvom stanju?

Postoji takozvana hiptenzivno- respozivna reakcija koja se najčešće javlja unutar 24 sata od cijepljenja, ali znatno dramatičnija, s mlohavošću tijela, bljedilom, gubitkom svijesti i grčevima te zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Ovakva reakcija je kontraindikacija za cijepljenje  sa “5 u 1” cjepivom.

Moguće je da se radilo o blažem obliku ove reakcije, ali to mi je teško procijeniti.

Mislim da je možete cijepiti uz pojačan liječnički nadzor, a ako želite biti potpuno sigurni učinite neuropedijatrijski pregled i EEG.

dr.Svjetlana Bela Klancir
spec.pedijatar

Poliklinika za dječje bolesti dr Sabol