Razvija li se moja beba od 14 mjeseci u skladu s očekivanjima u toj dobi?

Zdravo. Imam bebu koja je napunila 14 mjeseci. Lijepo napreduje i tek uči hodati. Hoda uz namještaj. Vesela je, voli se družiti sa mnom, tatom, bakom… Voli igre skrivanja i igrati se s raznim igračkama. Odaziva se na ime u 80 posto slučajeva, pokazuje prstom što želi dotaknuti ili proučiti. Za bananu kaže nana, govori mama, baba, da i ne. Kad mu se nešto ne sviđa ili ne želi, samo kaže “ne”. Kad ga pitam npr. “gdje je auto?”, on pokaže na auto. Ne svaki put ali pokaže i kaže “brm brm”.

Ipak, brine me nešto. On ima dobar kontakt očima kad ga presvlačim, kupam i kad se igramo. Prati me što radim. Kad mu ispadne nešto s čim se igra, pogleda. Ali kad ga hranim ne gleda me. Kad mu priđe netko od nepoznatih pogleda ga i odmah traži da ga uzmem. Plješće kad kažem “bravo”, ali prestao je mahati ručicom, a nekad je mahao. Kad kažem gdje je mamino oko, pokaže, ali kad ga pitam dalje gdje su mamina usta i nos, postane nezainteresiran. Nedavno je prebolio lakšu bolest pa je malo nervozan. Da li imam razloga za brigu za autizam?
Hvala

ODGOVOR:

Poštovana mama,

za konkretniji odgovor bile bi mi važne informacije o tijeku trudnoće i samog poroda te ranom postnatalnom periodu.

Vidim da vas brine radi li se u slučaju vašeg dječaka o autizmu ili ne. Postoji i čitav niz drugih dijagnoza i teškoća koje se kod djece javljaju a koje ne ubrajamo u autistični spektar.
U ovoj razvojnoj fazi (14 mjeseci) važno nam je kako se razvija motorika djeteta, kako dijete komunicira s okolinom (pokazna gesta, ostale geste u komunikacijske svrhe, kontakt pogledom, dijeljenje pažnje, odaziv na ime, razumijevanje našeg govora), kakva je igra djeteta, igra li se pretežno samo ili traži prisutnost druge osobe, zadržava li se u interakciji s drugom osobom, traži li nastavak omiljenih aktivnosti i na koji način, kakav je ritam spavanja, je li izbirljivo kod hranjenja,…

Također nam je jako važno u kojoj je mjeri dijete izloženo ekraniziranim sadržajima. Ukoliko vaš dječak prilikom hranjenja gleda crtiće na tv-u tada je iznimno teško uspostaviti kontakt pogledom s njim.

Zaključno, ukoliko vas razvoj vašeg djeteta zabrinjava, sugeriram vam da ipak dijete odvedete stručnjaku koji će vam, nakon što upozna dijete, moći dati konkretnije odgovore na vaša pitanja.
Možete se, dakako, s povjerenjem javiti i u naš Kabinet.

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori