Ravna stopala kod djece mlađe od 4 godine

Sin ima tri godine i četiri mjeseca. S napunjenih tri godine odvela sam ga na pregled stopala (ravna su) i doktorica me uputila specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije koja je rekla da dođemo za godinu dana i ništa ne brinemo, jer je još rano

Poštovani, imam pitanje vezano za ravna stopala. Sin ima tri godine i četiri mjeseca. S napunjenih tri godine odvela sam ga na pregled stopala (ravna su) i doktorica me uputila specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije koja je rekla da dođemo za godinu dana i ništa ne brinemo, jer je još rano za bilo što. Ona je u dijagnozi navela: “spušteni su uzdužni svodovi oba stopala, više lijevo i lijeva peta u valgusu”. Savjetovala je adekvatnu obuću i vježbe, iako ne znam kakve vježbe da radimo? Moje pitanje je – mogu li nešto učiniti za sina prije četvrte godine? Muž mi ima ravna stopala i mislim da je to nasljedno. Inače, za obuću nikad nisam sigurna što je to adekvatno, iako kupujem bambi cipelice, frodo i ciciban. Lijep pozdrav i hvala unaprijed! mama ciklama
 
U male djece do četvrte godine života uzdužni svod se ne prikazuje, jer je stopalo puno masnih jastučića. U tom se razdoblju, prilično često, netočno postavlja dijagnoza spuštenih stopala.
To je, međutim, normalno, fiziološko stanje i nije razlog za zabrinutost.

Kod djece starije od četiri godine pomalo se počinje formirati uzdužni svod stopala. I dalje je prisutan valgus položaj, koji se s vremenom spontano ispravlja. U toj dobi česta je pojava fleksibilnog spuštenog stopala. Kod takvog stopala, odizanjem na prste uzdužni se svod u potpunosti formira, ali kod stajanja pod pritiskom tjelesne mase “popušta”.

Ako dijete nema bolova u stopalima i nogama, liječenje ortopedskim ulošcima nije potrebno. Preporučuje se bosonogo hodanje, a zimi različite vježbe koje će nadoknaditi nemogućnost bosonogog hodanja.

Roditelji bi kroz igru trebali poticati aktivnosti koje korektivno djeluju na ravna stopala – hvatanja predmeta na podu nožnim prstima ( kockice, maramica), hod na prstima ili petama. Cipelice ili tenisice  bi trebale biti  sa đonom koji je dovoljno elastičan i savitljiv da dječja stopala mogu “osjetiti” podlogu po kojoj hodaju i da se na taj način formiraju. Kod kupnje obuće preporučuje se ona s pojačanim unutranjim rubom.

Inače, ravna stopala mogu biti urođena i stečena. Kod stečenih je prisutna i predispozicija za nastanak, odnosno nasljedni faktor. Danas su djeca uglavnom prezaštićena u prvim godinama života kada se formiraju svodovi (roditelji ih često nose umjesto da hodaju), pa su uslijed toga mišići stopala nedovoljno ojačani i popuštaju pod dječijom težinom u periodu samostalnog hoda. To se dešava i kod pretile djece kao i kod djece koja naglo izrastu. Nerijetko i sami roditelji nesvjesno prave greške koje vode ka pojavi ravnog stopala. To se najčešće očituje u ranom uspravljanju djeteta i poticanju toga “…da što ranije prohoda…”.

Problem ravnih stopala će se u većini slučajeva razrješiti tokom rasta i razvoja djeteta, uz poštivanje navedenih preporuka u kućnim uslovima. Ali svakako moramo biti svjesni činjenice da to ponekad zahtjeva mnogo roditeljskog strpljenja i umješnosti kako bismo u svim ovim aktivnostima pridobili naše mališane.

Dr. Matilda Kovač Šižgorić, spec.pedijatar, subspecijalista pedijatrijske neurologije, Poliklinika za dječje bolesti dr. Sabol