Radimo li nešto krivo kod navikavanja naše djevojčice da spava u svom krevetiću?

Poštovani, imamo kćerku staru 2 godine. Od prvog dana je jako loše spavala, budila se po 10 puta na noć i onda nikako nije mogla natrag zaspati. Od godine dana je spavala s nama u krevetu i tada je počela bolje spavati. Probudila bi se 2-3 puta, popila vode i natrag zaspala.

Nešto prije 2. rođendana smo ju počeli stavljati spavati natrag u kinderbet s nama u sobi (na moru smo počeli s prijenosnim krevetićem i nastavili tako doma). I to je nekako funkcioniralo dva mjeseca. Znala je protestirati da ne želi spavati u krevetiću ali bi na kraju zaspala. Zadnjih dva tjedna je to protestiranje počelo biti nemoguće i dugotrajno. Neki put nam treba sat vremena i više da ju uspavamo. Nastojimo se uvijek držat rutine: pidžama, pranje zubi, čitanje priče na našem krevetu i spremanje u krevetić. Nakon toga ležimo s njom u sobi dok ne zaspi. A to zna potrajati. Ili protestira protiv spavanja u krevetiću i želi na naš krevet ili se vrti po krevetu i sve živo ju smeta (od deke, jastuka, plahte…).

Zanima me da li smo ispravno postupili što smo ju prebacili u krevetić i kako da pospješimo to uspavljivanje nove rutine bez protestiranja? Također, razmišljamo da joj kupimo krevetić i stavimo ga u njezinu sobu. Ali se nikako ne možemo dogovoriti kada bi bilo pravo vrijeme za to. Ja bih probala odmah, jer mislim da bi možda lakše zaboravila na naš krevet kada ne bi bio u istoj sobi, a muž smatra da je još premalena da ju odvajamo u njezinu sobu.
Molim vas savjet. Hvala puno unaprijed.

Odgovor:

Draga mama,

ponekad uspavljivanje djeteta može biti doista zahtjevno. Buđenje nekoliko puta tijekom noći je jako iscrpljujuće i teško. Važno je da uhvatite neki trenutak tijekom dana za sebe da se barem malo odmorite kako biste imali snage i strpljenja za sve izazove tijekom dana.

Rutina koju uvodite prije spavanja je sjajna i može biti jako korisna za djevojčicu jer ju time pripremate za cijeli proces uspavljivanja. Mirna aktivnost, kao što ste naveli čitanje priče, može je dodatno opustiti i pripremiti za spavanje. Što mislite o tome da probate i neke druge aktivnosti poput pjevanja uspavanke, puštanja ugodne glazbe ili joj omogućite ugodnu masažu? To su sve aktivnosti kojima je cilj da se djevojčica dodatno opusti i umiri kako bi mogla lakše zaspati.

Sasvim je uobičajeno da djevojčica želi biti u krevetu s vama jer se s vama osjeća sigurno, mirno i zaštićeno. Kako bi mogla spavati u svojem krevetiću potrebno joj je pružiti iste te osjećaje sigurnosti, mirnoće i zaštićenosti koje trenutno osjeća najviše dok je s vama u krevetu. Vaša fizička blizina joj je važna prilikom uspavljivanja i jedan od načina kako joj možete pomoći je da ustrajete i budete uz nju prilikom njenog uspavljivanja. Može biti teško, kao što ste naveli ponekad može trajati i sat vremena prije nego li zaspi, ali je važno da ustrajete da vaša djevojčica zna da ste uz nju, da dobije osjećaj sigurnosti, mirnoće i zaštićenosti.

Dodatno biste joj mogli olakšati time da je preko dana potičete na igre koje zahtijevaju fizičku aktivnost. Primjerice, igranje skrivača, lovice, slaganja velikih kocaka prilikom kojih mora upotrijebiti većinu svojih mišića i sl. Na takav način bi djevojčica mogla “izbaciti” fizičku napetost što bi joj moglo olakšati uspavljivanje.

Seljenjem njenog krevetića u drugu sobu će je vrlo vjerojatno dodatno uznemiriti što bismo željeli izbjeći jer u dodatnoj frustraciji i stresu neće moći zaspati. Za početak, bitan korak je da može sama spavati u krevetiću pored vašeg kreveta. Kada se bude dovoljno osjećala ugodno i sigurno da sama spava, možete početi razmišljati da joj krevetić prebacite u drugu sobu. U cijelom procesu, važno ju je pratiti i slijediti njene potrebe.

Ako kroz naredni period (mjesec dana) ne bude značajnijeg pomaka u njenom uspavljivanju, preporuka je da se javite psihologu za dodatne smjernice. Možete se javiti i kod nas u Centar Proventus.

Želim Vam puno strpljenja, ustrajnosti i ljubavi.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori