Pucaju li mom sinu zubi zbog nedostatka kalcija?

Molim Vas za pomoć. Moj sin od 2,5 godine se neki dan lupio sa zaimačom i slomio si jedan prednji zub koji se okrhnuo po dužini. Jučer mu je otpao i komadić drugog zuba i sad ima potrgane obje gornje jedinice. Nije se ponovno lupio, možda je to od prošlog udarca, a možda i nije. Bili smo danas kod zubara koji je rekao da je to sve ok, otpao mu zub i nema tu pomoći. Mi sumnjamo da mu zubi pucaju zbog nedostatka kalcija. Rođen je 16.10.2014. s 1700 g i 43 cm u 35. tjednu. Neki dan smo bili na sistematskom za vrtić, visok je 100 cm i ima 15,4 kg. Ima bratića koji je rođen kao terminska beba i stariji je od njega 6 mjeseci, a trenutno je moj viši od njega za pola glave. Onako laički bi rekli da jako dobro i jako brzo napreduje. Moram napomenuti da je rođen s jednom crijevnom anomalijom (atrezija anusa) i do sada je operiran 3 puta. Najvjerojatnije će cijeli život  imati problema sa zatvorom i biti ovisan o laksativima. On se hrani jako jako jako zdravo (gledajući drugu djecu). Plan prehrane nam je dala njegova gastroenterologica, ne točan, ali šta bi otprilike morao jesti. Ne jede nikakve grickalice, slatkiše, čokolade, bombone, kekse, ne pije sokove. Prehrana mu se bazira na žitaricama, jako puno voća i povrća i naravno meso. Ne pije kravlje mlijeko nego formulu (HIPP 3 combiotic) i to barem 4 dl na dan. Ostale mliječne proizvode baš ne voli, ponekad mu probam uvaliti grčki jogurt s voćem ali jednostavno ne voli.

Tvrde sireve ne smije jesti, ali su mu jedino  fini od mliječnog. Ovo sve spominjem jer smatram da se hrani izuzetno zdravo i da najvjerojatnije kroz prehranu dobiva dovoljno vitamina i minerala. Ili možda ne? Postoji li nešto za jačanje zubi, neki kalcij, fluor? Zubar nam je rekao da mu može premazati zube s fluorom, ali mali je bio toliko uplašen da je padao u nesvijest (ima traume od svih silnih hospitalizacija i pregleda), pa ga ne bi mučio s time. Mi smo nekad kao klinci pili one neke male tabletice, kaže mi zubar da toga više nema. Da mu možda dajem D vitamin? Inače smo mu davali dosta dugo, ne sjećam se točno, mislim da do godine i pol.  Čak sam mu ja nekoliko puta dala ove zime kad je bilo baš ružno vrijeme pa nismo mogli nekoliko dana za redom van. Inače u obitelji imamo strašno loše zube, ne toliko zube koliko zubno meso, ali mislim da on to još ne bi smio ispoljavati u tako ranoj dobi. Molim vas za savjet. Je li mu potrebno davati neke vitamine ili minerale, možda neku namirnicu koja je dobar izvor kalcija? Inače, nikakve lijekove ne pije,jedino Portalak svaki dan cca 15 ml. Hvala na savjetu.

Poštovana,

Čini mi se da bi vaš sin trebao dobivati dovoljno vitamina i minerala kroz prehranu, ukoliko je ona raznolika. Jedino niste spomenuli da jede ribu, vjerujem da jede i neka tako bude barem dva puta tjedno. Vitamin D možete nastaviti davati zbog bolje apsorpcije kalcija. Dnevno potrebna količina mlijeka ili mliječnih proizvoda je 0.4 l, što znači da ih vaš sin unosi u dovoljnoj količini. Po svemu sudeći, vaš sin vjerojatno unosi dovoljno kalcija, ne trebate se brinuti.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori