Proganjaju me patnje iz prošlosti, pa se zatvaram u sebe i svoju bol

Od malena nisam imala dobro djetinjstvo. Roditelji su se razveli, imala sam slabe ocjene, učenici su me zlostavljali i rugali su mi se. Tijekom cijelog života nitko mi nije pokazao ljubav, ni nježnost i to me sve i dan danas boli. Udala sam se zaljubljena, rodila sam svoju djecu, ali osjećam se iznutra kao da sam umrla. S nikim ne razgovaram, izbjegavam ljude, odgovaraju mi tišina i samoća, ne znam što da radim, htjela bi se opustiti ali nešto u meni mi to ne dopušta. Hvala. Tužna

Draga čitateljice,

iskustva koja stječemo tijekom djetinjstva igraju važnu ulogu u stvaranju osobe kakve jesmo u odrasloj dobi. Nažalost, Vas su oblikovala mnoga nemila iskustva koja, unatoč brojnim lijepim događajima, i dalje imaju značajan utjecaj na Vas. Zbog nedovoljno informacija o Vašem sadašnjem funkcioniranju ne mogu donositi zaključke, ali djeluje mi kako doživljavate brojne simptome depresije. Zatvorenost, izbjegavanje drugih, nezadovoljstvo, to su sve indikativni simptomi depresivnosti. Ukoliko primjećujete da Vam kvaliteta života nije visoka i da zapravo doživljavate osobnu patnju, tada Vam savjetujem da potražite stručnu psihološku pomoć, jer borba protiv depresije nije nimalo lagana i potrebna je pomoć stručnjaka.

Uz traženje stručne pomoći (koju svakako preporučam), probajte u svaki dan uključiti aktivnost koju volite (npr. šetanje, trčanje, čitanje…). Osim toga, zadajte si zadatak da na kraju svakog dana napišete 3 lijepe i pozitivne stvari koje su se taj dan dogodile. Zapisujte ih u jednu bilježnicu (samo Vašu) svaki dan, te ih povremeno čitajte. Prošlost ne možete promijeniti, ali sada više niste mala bespomoćna djevojčica, već odrasla žena koja može promijeniti svoje sadašnje stanje. Stoga nemojte više čekati da se problem sam od sebe riješi, već učinite nešto za sebe.

Sretno!

Srdačan pozdrav!