Problemi sa crijevima i stalno uvećani limfociti i IgM kod 7-godišnjeg dječaka

Poštovana doktorice, molila bi vas za savjet. Imam sina od 7,5 godina i već zadnje dvije godine ima problema sa crijevima. Naime prošle godine je imao svakih pet dana proljeve i povraćanje koji bi trajali po tri dana i to se uzastopce nastavilo 2,5 mjeseca. Napravili smo sve nalaze stolice, krvi, urina – nije imao nikakvih bakterija, virusa, parazita ni infekcija u stolici, urin je bio u redu, međutim u krvi su mu bili povećani atipični limfociti 2%.

Također smo napravili i ultrazvuk abdomena koji je pokazao da ima uvećane limfne čvorove na crijevima – iz nalaza: u hepatogastričnom ligamentu, retroperitonealno uz magistralne krvne žile te u korijenu mezenterija umnoženi su hipoehogeni, hipervaskularizirani reaktivni limfonodi od kojih su neki signifikantno uvećani, najveći desno infraumbilikalno promjera 2×1 cm. Također je slezena lako voluminoznija promjera 9×3,6 cm. To je bilo u svibnju 2017. godine. Nakon dva mjeseca smo ponovno išli na kontrolu UZV abdomena gdje je pokazalo da su se reaktivni limfni čvorovi smanjili na 14 mm.

Radili smo i test na celijakiju ali i on se pokazao negativnim. Također smo bili i na infektologiji gdje je doktor također rekao da osim uvećanih limfocita ne vidi ništa što bi moglo upućivati na neku infekciju ili enterokolitis i slično te da nema potrebe za daljnjim pretragama.

Nakon toga smo prije dva mjeseca, dakle u travnju 2018. godine išli na pulmološku obradu koja se pokazala urednom, s tim da smo napravili i prick test za alergije koji je pokazao da je sin alergičan na grinje, prašine i trave te je imao blagu reakciju na bijelo brašno. Kako bi bila sigurna, doktorica je zatražila i IgE iz krvi da vidimo je li alergija na brašno bila potvrđena, međutim IgE nije pokazao alergije na nutritivne alergene već samo na inhalacijske a koje sam navela gore. Također, ranije smo i bili radili BR alergotest kao i intoleranciju na hranu koji je pokazao intoleranciju na bijelo brašno, laktozu, kakao, kravlje mlijeko, žumanjak, bjelanjak, kikiriki, lješnjak, a od bakterija na Enterococus, Enterobacker, Dyspepsio coli, Candida mix, Cladosporium mix, Endomycete mix, Streptomycosa mix, Trichophytia mix, Herper virusi, te na formaldehyd kao kemijsku supstancu. U bolnici su nam rekli da taj test nije adekvatan jer svima pokaže isto, te da je jedini pravi test koji daje prave rezultate PRICK koji smo i napravili te testiranje Ig-ova.

E sad, obzirom da je sin imao problema s uvećanim limfocitima doktorica je tražila da napravimo elektroferezu te imunodifuziju kako bi vidjeli sada kakvo je stanje. Nalazi su pokazali da su se u odnosu na prošlu godinu reaktivni limfociti udvostručili (sada 4%) te plazma stanice su bile 2%. također Bazofili su bili uvećani (0.13) dok je MPV bio smanjen 6.6. Osim toga, IgM je bio uvećan za 2.32. Kako sin nije imao u to vrijeme ni mononukleozu ni nikakvu virozu, doktorici je bilo čudno da su se limfociti uvećali te IgM također te je tražila da u mjesec dana ponovno ponovimo nalaze. Nakon mjesec dana, tj. prema nalazima od 22.05.2018. IgM se opet malo uvećao na 2.59.

Shodno svemu gore navedenom, molim Vas za savjet što nam je dalje činiti jer ovdje nitko ne zna što je mom sinu i zašto su ovi limfociti i IgM stalno povećani, a kažu da to nije u redu da je djetetu u njegovoj dobi imunitet opada, a da se ne zna zašto.

Također da napomenem, kao dijete, pa i danas je sklon crijevnim virozama. Prije 7 dana je opet imao neku crijevnu virozu praćenu temperaturom do 38,9 te je jednom povraćao. To je trajalo dva dana i prestalo, ali eto opet je bilo. Osim toga, mučimo brigu i s trećim krajnikom koji se vratio nakon operacije (operiran je sa 2 godine i 2 mjeseca) te je zbog toga zadnjih godinu dana patio od čestih začepljenja sinusa te jakih upala uha koje bi rezultirale antibiotikom u prosjeku svaka tri mjeseca. Od tada uzima i Nasonex kako bi smanjili treći krajnik i reducirali upale uha na minimum.

21.07.2018. je ponovo imao visoku temperaturu 39,1°C, vrlo jake glavobolje i proljev jedan dan.

07.08.2018. je imao upalu uha koja je trajala 3 dana. Stavljao je kapi Maxitrol i uzimao Dalsy za bolove.

Od drugih lijekova ne uzima ništa.

Molim Vas za savjet što dalje činiti kako bi otkrili uzrok povećanja limfocita i IgM-a?

Prije nekoliko dana smo napravili test za serologiju EBV ukoliko možda nije prebolio mononukleozu, jer je prošle godine u 11. mjesecu bio mjesec i po dana bolestan s glavoboljama, visokom temperaturom, kašljem i začepljenjem dišnih puteva pa da je možda tad nije imao a da se nije znalo. Također smo napravili i kontrolu za Sediment urina koji je bio uredan i KKS gdje se pokazalo da ovaj put atipični limfociti nisu povećani već samo blago povišeni Nutrofilni nesegmentirani granulociti čija je vrijednost iznosila 3.

EBV i IGm čekamo nalaze za 7 dana.

Unaprijed zahvaljujem na Vašem vremenu te se nadam da ćete mi barem dati neke smjernice gdje i odakle krenuti.

S poštovanjem,

Zabrinuta mama

 

Poštovana,

s obzirom na to da se kod vašeg djeteta ponavlja limfadenopatija, te povišen IgM, a dječak je do sada iscrpno obrađen infektološki i gastroenterološki, sugerirala bih da potražite mišljenje dječjeg imunologa.

Inače, povećani reaktivni limfonodi sami za sebe ne moraju značiti bolest. Neka djeca imaju puno limfnog tkiva i tako reagiraju na različite podražaje (od alergije, infekcija…). No , da biste bili mirni i zbog povišenja IgM (niste naveli koliko je to, jer neka minimalna povišenja ne moraju biti značajna), učinite ipak pregled imunologa.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori