Primarni herpetični gingivostomatitis, virusna infekcija s upalnim aftama koje krvare

Pedijatrica nas je poslala na bris grla i još nečeg na slovo n, ali su oba nalaza dobra. Tjedan dana je imala temperaturu, da bi opet otišli na kontroli i pedijatrica ustanovi da je to virusna upala usne šupljine popraćena bakterijom herpesa. Upozori

Poštovani, imam curicu od 14 mjeseci. U 9. mjesecu je krenula u vrtić, odonda je njeno zdravlje katastrofa. Stalno neke afte, prehlade, virusne upale, upale uha, crijevne viroze itd. Naime, nedavno je bila bolesna i još je nešto malo kašljucala i nosić joj je curio, ali je pedijatrica rekla da može u vrtić. Išla je dva dana u vrtić, da bi treći dan ujutro povraćala. Tako je bilo do podne tog dana. Od podne proljev koji je trajao 5-6 dana. Pila je Pro life suspenziju i krenulo je nabolje. Međutim, odjednom je dobila velike afte po jeziku, mekom nepcu, odnoso u cijeloj usnoj šupljini. Pedijatrica nas je poslala na bris grla i još nečeg na slovo n, ali su oba nalaza dobra. Tjedan dana je imala temperaturu, da bi opet otišli na kontroli i pedijatrica ustanovi da je to virusna upala usne šupljine popraćena bakterijom herpesa. Upozorila me da bi mogla krvariti. Da li desni ili afte, zaista ne znam. Preporučila nam je Aftamed. Potrošili smo, ali ne vidimo pomaka. Sad špricamo Propolisom bez alkohola. Dijete nije jelo više od tjedan dana. Rijetko kad pije jer ne može od tolike boli, napokon se i to malo sredilo da može piti i nešto pojesti. Ali mene sad zabrinjava krvarenje. Sad zaista jako krvari. Pedijatrica je rekla da sad treba samo čekati da to ode samo od sebe, ali nisam baš sigurna da li je to dobro. Antibiotike ne bi smjela piti jer je već popila 2 u dva i po mjeseca. Molim Vas pomozite, ovo krvarenje je zaista zastrašujuće. mama u panici

Primarni herpetični gingivostomatitis je česta akutna virusna infekcija dječje dobi. Najčešće obolijevaju djeca između 2. i 5. godine života. Bolest počinje naglo visokom temperaturom i teškim općim simptomima. Nakon 1-2 dana nastaje erupcija oralnih lezija. Klinička slika je teža što je dijete mlađe. Zbog opsežnih lezija i boli u ustima djeca ne jedu i ne piju što može ubrzo dovesti do dehidracije te zahtijeva hitnu hospitalizaciju.

Bolest se manifestira na slijedeći način: jedan do dva dana prije pojave oralnih lezija djeca mogu kašljati, šmrcati, povraćati ili imati proljevaste stolice, a zatim dolazi do pojave visoke temperature, katkada i do 40°C koja  traje 1-2 dana, a nakon izbijanja lezija u ustima ostaje ispod 38°C. Rane lezije su brojne vezikule (mjehurići), 2 mm u promjeru, koje se pojave na crvenoj i otečenoj oralnoj sluznici. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu sluznice usta, ali se češće pojavljuju na tvrdom nepcu i jeziku. Vezikule imaju tanku stijenku te brzo rupturiraju (pucaju) i ostavljaju bolne okrugle erozije koje mogu krvariti. Nove vezikule pojavljuju se kontinuirano kroz 3-5 dana, a zbog opsežnih lezija i boli u ustima djeca ne jedu i ne piju što može ubrzo dovesti do dehidracije i poremećaja acidobazne i elektrolitske ravnoteže.

Primarni herpetični gingivostomatitis je samolimitirajuća bolest kod inače zdrave djece i spontano se povlači za 8-14 dana. Povišena temperatura nestane kroz 3-4 dana, a lezije počnu cijeliti za 7-10 dana, mada HSV može biti prisutan u slini i do mjesec dana nakon pojave bolesti.

Liječenje je  simptomatsko, uključuje analgetike, antipiretike, vitamine i dosta tekućine za adekvatnu rehidraciju i balans elektrolita. Ako pacijent ne može jesti i piti, mogu se ordinirati topikalni anestetici prije obroka.

Djeca koja ne piju zbog izrazite boli usta moraju se liječiti hospitalno. Sprečavanjem sekundarne infekcije oralnim antisepticima ( npr. Tantum Verde spray)  skraćujemo bolest. Antibiotici širokog spektra koriste se samo u slučajevima sekundarne bakterijske infekcije, koju karakterizira promjena kliničke slike oralnih lezija, kao i perzistencija ili ponovno pojavljivanje visoke temperature i regionalnog otoka limfnih čvorova.

Srdačan pozdrav

Dr. Matilda Kovač Šižgorić
spec.pedijatar, subspecijalista pedijatrijske neurologije
Poliklinika za dječje bolesti Sabol