Primarna enureza – kako se liječi i kome se obratiti za terapiju?

Ono što nas čudi, je da se ona ponekad popiša (i po danu, obično kad se smije ili zaigra) i veli da ne osjeća da je to napravila.

Poštovani, molim Vaše mišljenje o sljedećem problemu: moja kćer ima već blizu 6 i pol godina i ove godine kreće u školu. Bistro je i inteligentno dijete, s jednim „problemom“. Naime, još uvijek imamo problem sa noćnim mokrenjem. Prije ga nismo rješavali, jer je naša pedijatrica rekla da je to do 6 godine „normalno“, ali sada je to doba već prošlo i ne znamo više kako dalje. Skoro svaku noć krevet je mokar. Sada po zimi (iako znamo da nismo smjeli, ali samo zbog toga jer smo znali da će inače biti stalno bolesna, prehlađena ako to ne učinimo) stavljamo joj pelenu. Rijetko kad je ujutro pelena suha. Nedugo smo radili pretrage, imala je Escherihiju u urinu, što smo „riješili“ antibiotikom i uz pomoć nekih prirodnih pripravaka od brusnice, a i UZV urotrakta je pokazao da je sve u redu. Ono što nas čudi, je da se ona ponekad popiša (i po danu, obično kad se smije ili zaigra) i veli da ne osjeća da je to napravila. Molimo pomoć, zaista bi to htjeli riješiti u što kraćem roku. Našoj doktorici smo već „dosadili“ sa pitanjima o ovom problemu, a ona nam ne daje nikakve konkretne odgovore, tj. rješenja. Hvala unaprijed. K.

Poštovani,

mislim da Vaše dijete treba što prije uputiti dječjem nefrologu. Kod Vas se ne radi samo o problemu primarne enureze (noćnog mokrenja), već i o dnevnom bijegu mokraće, kapacitetu mokraćnog mjehura, pitanju kronične upale i nizu drugih stvari.

Pokušajte ponovo razgovarati s nadležnim pedijatrom o tegobama Vašeg djeteta i inizistirajte, a ukoliko ne dobijete konkretne upute obratite se za pomoć nekom od dječjih nefrologa koji imaju privatnu praksu.
 
Srdačan pozdrav

Dr. Matilda Kovač Šižgorić
spec.pedijatar
subspecijalista pedijatrijske neurologije

Poliklinika za dječje bolesti dr.Sabol