Poštovani, naš sin ima 6 godina i nakon 3 – 4 mjeseca stalne promuklosti i povremenog kašlja dijagnosticiran mu je LPR. Molim vas da mi malo detaljnije napišete na što bi trebalo pripaziti u prehrani kako bi se to primirilo, ali da ujedno dijete dobije iz hrane sve što je potrebno za zdravi rast i razvoj! Je li potreban dodatan vitamin C zbog izbjegavanja citrusa u prehrani? Dobili smo kao terapiju i sirup Gaviscon advance. Unaprijed hvala! Lijep pozdrav.

Poštovana,

nažalost vam ne mogu dati detaljan odgovor, jer nemam dovoljno informacija, a prehrana je u slučaju ovakve dijagnoze individualna tj. ono što vašem sinu smeta, nekom drugom ne stvara probleme i obrnuto. Provedite test eliminacije i provokacije, kako biste utvrdili koje namirnice uzrokuju refluks. U konačnici prehrana vašeg sina mora biti raznolika i uravnotežena, ali za njega ne provocirajuća.

Možete koristiti ne kiseli oblik vitamina C, ako vaš sin ima reakciju na neke od drugih izvora vitamina C: šipak, ribizl, kiseli kupus, kelj, paprika, brokula itd. U slučaju da može jesti različite namirnice bogate vitaminom C, za dodatnom suplementacijom nema potrebe.

Ivana Purić,

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana – Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori