Kako prilagoditi prehranu 4-godišnjoj djevojčici sklonoj kožnim i vaginalnim infekcijama, ali i probavnim problemima?

Poštovana, majka sam četverogodišnje djevojčice koja je vrlo sklona infekcijama. Osim probavnih i kožnih problema koji traju već dvije godine, dijete ima ginekološki problem s gljivicama. Koristila je probiotike i lijekove poput Plymicola i Rojazola, nakon čega je stanje često još lošije nego prije početka terapije. Nikada nismo radili briseve, ali planiramo uskoro jer nedavno je imala i povišenu temperaturu, i to u dva navrata, bez drugih simptoma. Jako pazimo na prehranu, ali infekcija se uporno vraća pa sam sada odlučila da počne sa strožom anticandida dijetom kako se problem ne bi stalno vraćao. Dijete je rođeno 1.8.2012., pa Vas molim za savjet vezan uz prehranu, kako bi se riješili gljivica na spolovilu. Najviše me zanima što konkretno treba konzumirati umjesto rafiniranih šećera, koje namirnice i koje točno vrste brašna umjesto bijelog. Zahvalna i zabrinuta majka

Poštovana,

osnovni alat u borbi protiv Candide je prehrana siromašna šećerima i rafiniranim ugljikohidratima čime se Candidi oduzima njena hrana te zaustavlja njeno daljnje bujanje. Potrebno je i izvršiti temeljitu detoksikaciju organizma s povećanim unosom vode i određenim detoksicirajućim napitcima čime se eliminira dio kolonija Candide. Ovaj dio prehrane prilično je restriktivan, ali drugog načina jednostavno nema.

Rafinirani ugljikohidrati su npr. bijelo brašno, bijeli kruh, tjestenina i riža. Potrebno ih je zamijeniti cjelovitim varijantama – brašno cjelovitog zrna, crni kruh te integralna tjestenina i riža.

Budući da niste sigurni, ali sumljate na Candidu, što je kompliciran zdravstveni problem, obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Ivana Purić,

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana – Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori