Prehrana bebe s grčevima i tvrdom stolicom

Beba stara 3 tjedna, 3800 g, ima jake grčeve, tvrdu stolicu od danas. Dajemo joj adaptirano mlijeko Bebimil (popije 80 do 90 ml i traži ponovno hranjenje nakon dva i pol do tri sata), probiotske kapi Biogaia od kada je bio star 1 tjedan. Također, danas smo mu uveli Novalac AC (pojede 90 ml i traži ponovo hranjenje već nakon 2 sata). Nudimo ga prokuhanom vodom i prvim čajem za novorođenčad, pokušavamo s masažom trbuščića, spavanjem na trbuščiću, no on i dalje zna neutješno plakati toliko jako da pocrveni ili poplavi u licu. Što još možemo učiniti za njega? Smijemo li mu toliko često davati adaptirano mlijeko?

Poštovana,

za kolike se ne zna zbog čega točno nastaju ni kako se u potpunosti mogu ukloniti. Mada postoje mnoge teorije po jednom i drugom pitanju. Razdoblje kolika normalna je pojava i najčešće traje do trećeg mjeseca života, a do tada vam preostaje samo naoružati se strpljenjem i pokušati olakšati ovo razdoblje svojem djetetu, što vidim da već činite.

Količinu adaptiranog mlijeka povećajte na 120 ml po obroku čime će se prorijediti učestalost obroka. Nastavite s nuđenjem prokuhane vode i čaja između obroka.

Razlozi za tvrđu stolicu, između ostalog, mogu biti neispravan način pripreme formule ili promjena mliječne formule. Provjerite ispravan način pripreme – količina vode u odnosu na količinu mlijeka. U slučaju da se problemi sa zatvorom nastave, bilo bi dobro da se obratite svom pedijatru.