Povučen i osjetljiv dječak od 9,5 godina sve češće piški u gaće

Poštovani, imam sina koji ima 9,5 godina i sve češće piški u gaće. Problem se pojavio kad smo preselili u inozemstvo i vjerujem da je s tim u vezi. Ima brata blizanca koji nema takvih problema. Bojim se za njega da će izgubiti samopouzdanje, a i inače je po prirodi tih, miran i povučen. On kaže da ne osjeti kada mora ići piškiti, odnosno da mu se dogodi da jednostavno ništa ne osjeti. Naravno da se boji da će druga djeca primijetiti.

Osim što je povučen, učiteljica kaže da se i ne igra puno s drugom djecom iako jezik zna. Sad smo ovdje već četvrtu godinu ovdje i čini mi se da je sve gore i sve češće. Ne znam kako da mu mi u obitelji olakšamo i pomognemo. Jako se brinem i ne znam što da radim. Bili smo kod doktora da pogleda šta je, ali kaže to je normalno za njegovu dob. Dijete se zaigra i zaboravi. Ja mislim da nije tako. Molim vas recite mi što da radim. Primijetili smo i da ne može provući kožicu preko piše. U odnosu na brata vrlo malo. I za to nam je pedijatar rekao da je u redu. Nisam baš uvjerena da je tako.
Hvala vam puno na vašem odgovoru. Lijep vam pozdrav.

Odgovor:

Draga mama,

kako mogu pročitati, plaši vas cijela situacija vezana za sina. Čini vam se da bi mogao izgubiti samopouzdanje i pitate se što biste mogli napraviti da prestane piškiti u gaće.

Za početak, uvijek je važno provjeriti postoji li fizički uzrok njegovog mokrenja u gaće. Kažete da ste provjerili s pedijatrom, i da on tvrdi kako je s njime sve u redu no nije potpuno jasno jesu li zaista učinjene sve potrebne pretrage. S obzirom na dječakovu dob, ne može se reći kako je to očekivano, upravo suprotno, očekivano je da s 9,5 godina kontrola mokrenja bude u potpunosti uspostavljena. Vašu zabrinutost u potpunosti razumijem i sasvim je u redu potražiti drugo mišljenje (specijaliste nefrologa ili drugog doktora).

Iz navedenog pitanja nije sasvim jasno jesu li rađene detaljnije pretrage kako bi se u potpunosti moglo reći da nema fizičkog uzroka. Ako nisu, to je prvi korak kojeg je važno učiniti. A ako jesu, i nisu pronađeni fizički uzroci poteškoća, u podlozi piškenja u gaće mogu biti i neugodne emocije koje se javljaju prilikom stresnijih situacija. Promjena okoline može djelovati preplavljujuće za dijete te samim time biti okidač za piškenje u gaće. U takvom scenariju, preporuka je da se javite psihologu kako bi vam dao konkretnije smjernice što činiti u takvoj situaciji.

Spomenuli ste da je povučeniji u društvu svojih prijatelja što bi moglo biti povezano i s njegovom nemogućnošću zadržavanja mjehura. Ako ne može predvidjeti kada će piškiti u gaće, razumljivo je da se javlja emocija srama i povučenije ponašanje. Stoga je dodatno važno da se ozbiljno pristupi rješavanju problema nemogućnosti kontroliranja piškenja kako ne bi dodatno narušavala dječakovu sliku o sebi.

S obzirom da ste primijetili da je sve gore i češće, važno je djelovati čim prije te poduzeti navedene korake.

Želim vam puno sreće u poduzetim koracima.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori