Povraća li beba nakon hranjenja zbog prehlade i jakog slinjenja ili nešto nije probavno u redu?

Imam sinčića od puna dva mjeseca. Zadnjih par dana je počeo sve češće bljuckati i povraćati, točnije, nakon svake flašice. Nakon jela većinom podrigne, nekada i po tri puta. Malo imamo i problem s grčevima, ali kada pusti više vjetrova, to prođe. Kod povraćanja, događa se to da otprilike pola sata nakon jela iz njega pod naglim pritiskom izleti nešto kao voda s bijelim mrvicama, a prilikom bljuckanja izađu i velike količine te vode ili mlijeka. Nažalost, ne dojim ga od trećeg tjedna starosti i od tada je isključivo na formuli. Iz bolnice je izašao s 3420 g, s mjesec dana je imao 4300 g, a sada ima 5800 g. I prije se događalo da ponekada povrati, ali to se bilo počelo smanjivati, međutim sada je opet počelo. Stolicu ima barem jednu dnevno, normalne boje. A mokrih pelena minimalno 7. Od kada je počeo povraćati, također je i malo prehlađen pa ne znam dali to ima veze. Nosić mu čistimo 2 puta na dan s fiziološkom otopinom i pumpicom. Ali on neprestano hropti, te se jednu večer čak dogodilo da mu se u grlu nakupilo toliko sline da je prilikom spavanja ostao bez zraka i imao plave usne. Nakon što sam ga okrenula prema dole, jako puno guste ljepljive sline je iscurilo iz usta i od tada se nije ponovilo. Stalno spava na povišenom i tako ga i hranimo još od kada je prvi puta povratio. Ali osim prehlade, problem s jakim slinjenjem imamo od 4. tjedna starosti. Postoji li mogućnost da se to sve događa radi zubića? Iskreno ne primjećujem da su mu desni upaljene ili crvene, temperaturu nema, pa nekako smatram da problem nije u tome.
Osim svega navedenog, on inače tijekom spavanja ponekad radi one pauze s disanjem, ali otkako je prije par večeri ostao bez zraka, ne znam da li me to ubuduće treba zabrinjavati. Prilikom jedne posjete pedijatru on je rekao da je sve to normalno, pa me zanima vaše mišljenje. I da li je moguće da je prehlada od cijepljenja? Hvala

Odgovor:

Poštovana,

prehlada i šlajm su zaista nešto što djecu nagoni na jače bljucanje i povraćanja. Za sada dječak odlično napreduje i to govori da on ipak dosta toga unese. No nastojte i dalje pratiti i vagati svaka 2 tjedna, ako je sada bljucanje jače da potvrdimo kako je to zaista tako. Ukoliko isto postaje jače, a pogotovo ako dijete prestaje napredovati, u tom slučaju treba misliti na neke druge uzroke, te treba napraviti ultrazvuk (da se isključi pilorostenoza) i alergija. Za sada bih možda samo uvela neku od antirefluksnih formula – AR kako bi manje bljucao. Od cijepljenja sigurno ne može biti infekt. Od cijepljenja može biti temperatura kroz par dana, ali bez curenja nosa i znakova infekcije. Svakako neka spava na povišenom. Svakako dobro očiste nos prije spavanja, dobro je i inhalirati s fiziološkom otopinom ili hipertoničom morskom vodom.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori