Povišen bilirubin kod novorođenčeta ili laktacijska žutica

Beba ima 40 dana i na pregledu kad mu je bilo mjesec dana bilirubin mu je bio 19.

Poštovani, imam pitanje u vezi sa bilirubinom kod novorođenčeta. Beba ima 40 dana i na pregledu kad mu je bilo mjesec nije dobio vakcinu, bilirubin mu je bio 19. Nažalost pored upornog stavljanja bebe u blizini svjetlosti, cijeli mjesec je bilo kišno. Na koji način da mu smanjim bilirubin samo da ne moramo na fototerapiju? zgh

Pristupajući dijagnozi i liječenju novorođenčeta i mlađeg dojenčeta sa žuticom, na prvom koraku treba razlučiti da li je riječ o djetetu s nekonjugiranom (indirektnom)  hiperbilirubinemijom ili je posrijedi žutica s povećanjem nekonjugiranog (indirektnog) i konjugiranog (direktnog) bilirubina u serumu, što označavamo kao kolestatsku žuticu.

Pretpostavljam da ste naveli vrijednost ukupnog bilirubina (zbroja vrijednosti nekonjugiranog i konjugiranog bilirubina).

Najčešći uzrok prolongirane žutice u toj dobi je  tkz.laktacijska žutica, a javlja se u jednog na dvije stotine novorođenčadi koja se hrani majčinim mlijekom.

Važno obilježje je da je nedužnog tijeka, javlja se kasno, tek u drugom tjednu života, a unatoč jakoj žuticu djeca ne pokazuju nikakvih drugih znakova bolesti, zdrava su i dobro napreduju. Svi pokazatelji jetrene funkcije su normalni, a žutica u pravilu spontano slabi i nestaje tijekom idućih tjedana.

Uzrok ovom tipu žutice je vezan za faktor u majčinom mlijeku koji inhibira aktivnost glukuronil transferaze u hepatocitima novorođenčeta i tako utječu na pojavu povišenih vrijednosti nekonjugiranog (indirektnog) bilirubina. Da bi se izbjegle nepotrebne pretrage moguće je za potvrdu dijagnoze odrediti nezasićene masne kiseline u majčinom mlijeku.

Sugeriram da u konzultaciji s Vašim pedijatrom razlučite da li se radi upravo o ovom najčešćem tipu žutice, jer u tom slučaju žutica će, kako sam ranije navela, spontano nestati i neće biti potrebe za bilo kakvom medicinskom intervencijom.

Srdačan pozdrav

Dr. Matilda Kovač Šižgorić
spec.pedijatar, subspec.pedijatrijske neurologije
 
 
Poliklinika za dječje bolesti Sabol