Postoje li testovi kojima se može utvrditi je li neko dijete darovito?

Lijep pozdrav, završila sam psihologiju i odrađujem pripravnički u osnovnoj školi gdje do sada nije bilo psihologa i zainteresirana sam za pitanja darovite djece, a o tome nismo puno radili na fakultetu. Zanima me da li postoji neki test koji bi se mogao primjeniti kako bi se utvrdilo da li u nekom razredu ima darovite djece, znam da je pitanje pregrubo postavljeno i da o takvim pojedincima inforamacije možemo najbolje saznati od roditelja i nastavnika koji se susreću s djecom, ali nadam se da ćete naći odgovor na moje pitanje te mi dati neke smjernice. Unaprijed Hvala. Anđela

Draga Anđela,

Jako je pohvalno to što svoj interes usmjeravate i na darovitu djecu. Naime, nerijetko se događa da darovita djeca ne budu prepoznata te se njihov potencijal ne razvija na adekvatan način, nego se ponekad čak i potpuno zanemaruje.

Darovita djeca mogu imati iznadprosječno razvijene neke sposobnosti, kao što su npr. kreativnost, psihomotorne sposobnosti,  opće intelektualne sposobnosti ili neke druge specifične sposobnosti.  Iz tog razloga i testiranje djece bi trebalo obuhvatiti širok spektar djetetovih sposobnosti – verbalnih i neverbalnih. Za tu svrhu moguće je koristiti razne upitnike ovisno o tome koje sposobnosti djeteta želimo testirati. Npr. za testiranje inteligencija često se koriste Ravenove progresivne matrice ili WISC,  dok su neki od testova za testiranje kreativnosti Torranceov test kreativnosti i  Urban-Jellenov test.

Kao što ste i sami naveli, korisne informacije mogu se prikupiti od roditelja ili nastavnika te tako možete dobiti širu sliku o djetetu, njegovim interesima i sposobnostima.

Želim Vam puno sreće i uspjeha u radu,

Tea Knežević, univ.bacc.psyh.
Centar Proventus

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori