Postoje li terapije za liječenje jako izražene fobije od krvi?

Pozdrav, imam 19 godina, a još odmalena imam fobiju od vađenja krvi, gledanja ozljede na drugima ili na sebi. Neki padaju u nesvijest kada vide krv, ali meni počinje biti loše čim netko spomene krv ili neku ozljedu. Prvo se javljaju trnci po cijelom tijelu, problijedim, zatim počinje šum u ušima, naglo mi se zacrni pred očima, onda više ne osjećam noge i padam. Nakon što mi se vrati svijest (nikada nisam bila u nesvijesti duže od nekoliko sekundi) počinjem povraćati i znojiti se. Sve se to brzo dogodi i oporavim se kroz nekoliko minuta kao da se ništa nije dogodilo. To se već dogodilo više puta. Prije dvije godine sam pala, vidjevši ogrebotinu na drugoj osobi. Padajući, udarila sam glavom o vrata i završila na šivanju. Od tada me strah da se ne bi dogodilo nešto gore. Puno ljudi mi je reklo da pokušam ne vizualizirati krv, da mislim na nešto drugo, ali ne pomaže. Doktor opće prakse mi je rekao da čim osjetim da bi se to moglo dogoditi da čučnem zbog tlaka, ni to mi nije pomoglo. Dosta sam istraživala i znam da je to povezano s tlakom, acetilcolinom. Pročitala sam Vaše odgovore na ovu temu i naišla sam na neke korisne. Postoje li tretmani za liječenje ove fobije? Može li se ona umanjiti i u kojoj mjeri? Nisam bila kod psihologa, ali razmišljam o tome pa me zanimalo Vaše mišljenje.
Unaprijed hvala!

Draga Maria,
pomoći za fobiju ima i zato bi bilo najbolje da se obratiš stručnjaku za savjetovanje ili psihoterapiju. U tretmanu fobije se dobrom pokazala kognitivno bihevioralna terapija pa možeš proučiti postoji li u tvom mjestu stanovanja stručnjak koji se bavi ovom vrstom terapije. Ovo je samo preporuka, no možeš se obratiti bilo kojem stručnjaku (psihologu/psihoterapeutu, psihijatru) kako bi ti pomogli u otklanjanju teškoća koje imaš.

Bez obzira za koju terapiju se odlučila, ono što je važno jest ustrajati. Izlaganje situacijama koje su ti neugodne sigurno nije jednostavno, no ono je neophodno da bi mogla vježbati i s vremenom smanjiti taj intenzitet neugodnih emocija.

Šaljem ti podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori