Postoje li indigo djeca ili je to izmišljotina?

Poštovani, neću ići u detalje. Voljela bih kada biste mi odgovorili na moje pitanje. Sigurno ste se u svojoj struci susretali s fenomenom indigo djece. Da ne idem u opisivanje, jer vi to već znate, reći ću da sam se prepoznala u svim mogućim napisanim rečenicama o indigo djeci. Prvo me je na to uputila psihologinja. Moj život se odvija prema tim “indigo pravilima”. Ali kao koliko-toliko razumna osoba željela bih s obzirom na natpise da je to samo izmišljotina, new age….pitati stručnu osobu, postojimo li ili smo jednostavno “ludi”? I.

Draga I.,

ne ulazeći u istinitost tvrdnji o postojanju indigo djece (ne postoje znanstvena istraživanja koja govore u korist toj teoriji), smatram da se život ne odvija po nekim pravilima (primjerice kako piše u horoskopu ili u člancima o indigo djeci), već da smo sami „kovači“ svoje sreće. To što ste se prepoznali u opisu indigo djece nije neobično: vjerojatno bi se većina nas prepoznala. Naime, zbog Barnumovog efekta pojedinci daju visoke ocjene točnosti opisima njihove osobnosti (navodno skrojenima samo za njih) a zapravo se ti opisi mogu primjeniti na veliki broj ljudi.

S obzirom da nitko ne voli kada ga se svrstava u određene ladice i vama bi savjetovala da se ne svrstate u ladicu koja će vas možda ograničavati u životu i postizanju uspjeha.

Zapamtite da je odgovornost za vaš život i zadovoljstvo njime samo na vama i da ga (na svu sreću) ne može odrediti period u kojemu ste rođeni.

Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog

Centar Proventus

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori